Det kommer bli dyrt för Irland att leva upp till sina klimatåtaganden. Kostnaderna som omställningen medför tuggar allt längre in på BNP:n.
Deras klimatkostnader skenar – tuggar bort BNP
Mest läst i kategorin
Att ställa om kostar pengar. I Irlands fall handlar det om mycket pengar, nära sex miljarder euro om året, vilket är två procent av landets BNP mellan 2026 och 2030. Det visar nya beräkningar som kommer från Irlands oberoende finanspolitiska vakthund.
Landets ekonomi har visat sig vara en av få inom euroområdet som faktiskt gick bra under 2022, och hade ett budgetöverskott. Vore det inte för Irlands tillväxt skulle euro-zonens ekonomi ha krympt förra året. Med överraskande starka siffror för fjärde kvartalet räddade Irland över tillväxtsiffran på plus. De extra pengarna vill landets regering nu föra över till en ny statlig förmögenhetsfond som ska samla på sig framtida överskott som ska kunna betala för kostnader som har att göra med till exempel klimatförändringar och en åldrande befolkning.
Irlands klimatkostnader skenar
Problemet är bara att det inte kommer finnas så stora överskott sedan den gröna övergången samtidigt skenar genom allt högre kostnader. Sådana kostnader är till exempel att bygga om äldre byggnader, ställa om jordbruket, och där det samtidigt kommer in färre skatter när samhället lämnar fossila bränslen bakom sig. Resultatet blir ökade utgifter och färre inkomster för Irland – och läggs ovanpå många miljarder euro som redan kommer behövas för att finansiera stigande pensionskostnader om några år.
Ett Moment 22
Att länder som Irland vill få befolkningen att ställa om och samtidigt dra in pengar till statskassan har visat sig vara en svår nöt att knäcka, något av ett Moment 22, eftersom kraftigt sänkt skatt på till exempel bränsle- och energianvändning inte direkt ger fortsatt klirr i kassan, skriver Reuters.
I nuläget ser det emellertid ut som att Irland kommer missa sina EU-mål i att minska utsläppen av växthusgaser med 51 procent till 2030. Kostnaderna för att missa det målet kan då ytterligare dra iväg för landet.
Läs även:
Professor: Så tjänar vi pengar på klimatkrisen – Dagens PS
Jobbigt läge för Nibe – britterna skjuter fram klimatmål – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.