Utan mycket hög utbyggnadstakt av elförsörjningen kan det fossilfria stålverket H2 Green Steel få stora problem. Nu överväger bolaget att bygga egen vindkraft nära den planerade fabriken. Men det kommer inte att räcka.
H2 Green Steel: "Vi måste producera mer el"
Mest läst i kategorin
”Regeringen måste göra mer för Sveriges elförsörjning”, säger Lena Håkansdotter, chef för samhällskontakter på H2 Green Steel, till Dagens Nyheter.
Även LKAB:s vd Jan Moström har varit kritisk till det låga engagemanget från regeringen i energipolitiken. Tillsammans med SSAB står Moströms bolag bakom satsningen Hybrit, som också ska tillverka fossilfritt stål.
En av de stora svenska satsningarna som vuxit fram de senaste åren är den på fossilfritt stål. Tekniken skulle avsevärt sänka koldioxidutsläppen från stålindustrin.
Men det är inte bara tillstånd för fabriken som krävs, utan också el. Jättemycket el. Så mycket att det motsvarar vad halva Sverige förbrukar i dag.
H2 Green Steel har bara femtedel av behovet
Förklaringen är förädlingsprocessen från järnmalm till stål, där industrin använder ett reduktionsmedel. I dag är reduktionsmedlet kol, med koldioxid som restprodukt. I fossilfri produktion är det vätgas.
Men för att vätgas ska kunna framställas utan fossila bränslen krävs en extremt energikrävande process som kallas elektrolys. Det är den som kräver ett väl utbyggt elnät för att fungera.
Enligt H2 Green Steel kommer man att behöva 10 terawattimmar el 2025, därefter uppemot det dubbla. Än så länge har H2 Green Steel endast kunnat säkra 2 terawattimmar årligen under sju års tid, genom norska Statkraft.
De egna vindkraftverk man vill bygga har man ännu inte fått tillstånd för, och hur som helst krävs ännu mer elproduktion för att uppfylla bolagets framtida behov.