Dagens PS

H2 Green Steel i mångmiljardavtal

H2 Green Steel
H2 Green Steel tecknar avtal med Thyssenkrupp. (Foto: H2 Green Steel)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023

Nu är nästa steg klart i stålbolaget H2 Green Steels jättesatsning. Företaget har tecknat ett mångmiljardavtal med tyska Thyssenkrupp Nucera, vilket presenteras i dag.

Nästa steg är klart. H2 Green Steel har tecknat ett mångmiljardavtal med Thyssenkrupp Nucera om att bygga en av världens största elektrolysörsanläggningar, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avtalet presenteras under måndagen.

H2 Green Steel har Altor, Kinnevik, AMF och Wallenbergsfärens FAM bland ägarna och Thyssenkrupp Nucera är, som hörs av namnet, en del av Thyssenkrupp.
Ambitionen i projektet är att producera fossilfritt stål i ett nytt stålverk i Boden inom ett par år.

Störst i världen?

Detta sker då genom att man tillverkar järnsvampen med hjälp av vätgas och det är där elektrolysöranläggningen är central.

I den spjälkas vatten till just vätgas och syre med hjälp av el.

”När vi startar produktionen i slutet av 2025 kommer det att vara en av världens om inte världens största gröna vätgasproduktionsanläggningar. Vi kommer att använda all den här vätgasen till eget bruk”, säger vd Henrik Henriksson till Di.

ANNONS

Senaste nytt

”Gigantiskt kontrakt”

Ingen part vill gå in på exakta siffror i det nya avtalet men konstaterar att det är en ”mångmiljardsatsning”.

”Det är ett gigantiskt kontrakt för oss men även för Thyssenkrupp Nucera. Det är tyvärr så att det pratas mycket om stora gröna vätgasprojekt men det är inte så många som går hela vägen till att man lägger en beställning och startar en produktion,” säger Henrik Henriksson.

ANNONS

Bästa tillgängliga

En nackdel i elektrolysörsatsning är att verkningsgraden är relativt låg men enligt Henriksson är den nu aktuella lösningen den bästa tillgängliga.
”Det här är den mest effektiva anläggningen som du kan skaffa på marknaden så den har hög verkningsgrad. Genom mjukvaran kommer den att förbättras och bli bättre och bättre för varje år”, säger Henriksson.

”Skulle man vänta tio år så kommer det naturligtvis säkert finnas något mera effektivt men skulle vi vänta så kommer vi aldrig igång med den gröna omställningen,” konstaterar han lakoniskt.

”Nästan starkare nu”

Stålverket i Boden ska enligt plan vara igång 2025. Arbetet för produktionsstart sker i konkurrens med ett antal andra intressenter globalt men det bekymrar inte H2 Green Steels vd.

”Vårt projekt i grund och botten är ett hållbart och grönt projekt. Det ger väldigt goda förutsättningar både inför banker och investerare. Dessutom har energikrisen på grund av kriget liksom inflationen gjort att intresset för grönt stål i stället för brunt stål har förstärkts. Vi känner oss trygga men det är lite av en paradox, vårt case har nästan blivit starkare”, säger Henrik Henriksson.

Läs även: Aktien rusar – avtal värt miljarder med H2 Green Steel

Läs även: Räcker elen till grönt stål?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]