Dagens PS

Gruvbranschens kritik mot MP: "Oansvarigt"

gruvor
Gruva i Kiruna, samt Maria Sunér. Arkivbilder. (Foto: TT/Montage)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 26 nov. 2019

Branschorganisationen Swemin riktar allt starkare kritik mot Miljöpartiet då man anser att partiet blockerar nya gruvprojekt. “Det här är ett hot mot Sverige som gruvnation”, säger vd:n om dödläget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Miljöpartiets mineralpolitiska talesperson Amanda Palmstierna förra veckan kritiserat ett nytt projekt i gruvan i Kallak har gruvbranschen kommit med flera kritiska utspel mot partiet.

“Det är oansvarigt av ett regeringsparti att göra ett sådant potentiellt börspåverkande uttalande om ett bolag i ett så känsligt läge”, säger Swemins vd Anna Sunér Fleming i en intervju i Dagens Industri.

Hon syftar på Amanda Palmstiernas kritik mot Beowulf Minings etablering av en järngruva i Kallak. Det brittiska bolaget lämnade först in en ansökan för projektet 2013, men sedan regeringen tog över ärendet 2017 har projektet i princip stått still, skriver DI.

Idag skriver Sunér Fleming dessutom i ett pressmeddelande om den låsta situationen:

“Det här är inget annat än ett förfärligt slöseri med investerade resurser och i förlängningen ett hot mot Sverige som gruvnation”.

Den intressekonflikt mellan Miljöpartiet och gruvbranschen som varit påtaglig den senaste månaden kommer att tas upp på gruvbranschens höstmöte i morgon, då även näringsminister Ibrahim Baylan ska deltaga.

Om gruvor som den i Kallak får tillstånd hänger på en rad faktorer, till exempel miljöpåverkan och möjlig inverkan mot den samiska livsstilen, och det är Näringsdepartementet som tar beslut om etablering. Enskilda partiers ställning i frågan ska inte påverka rättsprocessen, menar Maria Sunér Fleming:

”Näringsdepartementet ser nog Miljöpartiets hållning, men regeringen ska pröva frågan enligt lagen. Det är två helt olika påsar”, säger hon till DI.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]