Dagens PS

Grönlandsisen smälter snabbt – från botten

Is på Grönland
Grönlandsisen smälter underifrån och snabbare än vad man tidigare har trott – på grund av egenskaper i istäcket. (Felipe Dana / AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

Grönlandsisen smälter fortare än man tidigare har trott, visar en ny studie. Det kan få stora effekter på havsnivåhöjningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En tidigare aldrig skådad smältning av grönlandsisen äger rum, enligt forskare på Cambridge.

Isen smälter underifrån, och i en sådan takt att den värmer upp sig själv. När smältvattnet faller till marken skapar den energi som omvandlas till värme, konstaterar forskarna. Det leder till att vattnet under isen värms upp.

Just nu skapar smältandet i botten på isen så mycket energi att det motsvarar världens tio största vattenkraftdammar, skriver CNN.

”Men värmen som genereras genom det fallande vattnet används inte till att generera elektricitet. I stället smälter det isen”, säger Poul Christoffersen, en av studiens författare, till CNN.

Grönlandsisen svår att mäta

Tidigare har forskare framför allt fokuserat på hur ismassor och glaciärer påverkas av yttre värmekällor, som den omgivande luften, och inte riktigt kartlagt de processer som drivs på av isens egna egenskaper och uppvärmningsmekanismer. Men processerna samverkar.

Under varma månader bildar smältvatten sjöar och forsar ovanpå istäcket, varav en del sipprar ned till istäckets botten. Det snabbar på smältprocessen under isen.

Redan idag orsakar Grönlandsisen en stor del av havsnivåhöjningen i världen. Exakt hur mycket snabbare avsmältningen kan ske nu än tidigare beräknat är oklart – processerna i Grönlands istäcke är svåra att mäta eftersom förändringarna går snabbare.

Läs också:

ANNONS

Glaciärisen smälter – även vid nådda klimatmål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]