Två nya “gröna frihamnar” i Skottland – det får landets gröna parti att gå i taket och kalla det för “greenwashing” och en företagsgåva, rapporterar BBC.
Grön ilska när Skottland får två nya "gröna frihamnar"
Mest läst i kategorin
Skottlands och Storbritanniens regeringar har beslutat att etablera två “gröna frihamnar” i Skottland – ekonomiska zoner med skattelättnader och lägre företagstullar.
Ett budförfarande väntas inledas i vår, och regeringen hoppas att de kommer att kunna öppna under 2023.
Ska bli koldioxidneutrala 2045
Storbritannien har öronmärkt 52 miljoner pund (motsvarande 662 miljoner kronor) till projektet. Det som får regeringen att markera att det handlar om gröna hamnar är att budgivarna samtidigt måste garantera att hamnarna blir koldioxidneutrala till 2045, rapporterar BBC.
“Frihamnar kommer att hjälpa till att påskynda vår plan för att höja samhällen i hela Storbritannien. De har kraften att vara verkligt transformerande genom att skapa jobb och investeringsmöjligheter för att göra det möjligt för människor att nå sin potential, och jag är glad över att människor över hela Skottland kommer att skörda fördelarna som kommer från att ha två nya gröna frihamnar”, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som ska besöka Skottland under måndagen.
Gröna partiet arga på gröna frihamnar
Men att kalla frihamnarna för gröna får Scottish Green Party – som är koalitionspartner till styrande SNP – att slå bakut.
“De gröna kommer inte att ha något att göra med denna företagsgåva. Lite greenwashing kommer inte att förändra den bistra verkligheten i dessa “frihamnar”. De är ännu ett sätt att ge skattelättnader och offentliga pengar till rika företag, trots att det inte finns några bevis för att det kommer att skapa verkligt ekonomiskt välstånd”, säger partiets ekonomiska talesperson Ross Greer.
Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.