Grön ammoniak, alltså ammoniak som har framställts med hjälp av grön vätgas i stället för naturgas, kan snart bli en stor produkt på världsmarknaden tror råvaruhandelsbolaget Trafigura.
Grön ammoniak: Saudiarabiens nästa exportvara?
Mest läst i kategorin
Ammoniak är en viktig beståndsdel i dagens konstgödsel och har fram tills nyligen nästan uteslutande framställts med hjälp av naturgas. Då använder industrin den så kallade Haber-Bosch-metoden som har funnits sedan 1930-talet. 1,2 miljoner ton
Blickarna riktas nu mot Saudiarabien och dess ”Neom”-projekt, en enklav som ska bli helt självförsörjande på grön energi och som också ska producera vätgas genom vind- och solenergi.
Vätgasen kan sedan användas till att göra ammoniak, i en process som är energikrävande men fullt möjlig. Paddy Padmanathan, vd för bolaget ACWA Power, som är inblandat i projektet, säger att han tror att 1,2 miljoner ton grön ammoniak kan exporteras från Saudiarabien omkring 2025.
Ammoniak viktigt i konstgödning
Hur prisnivåerna på det hållbart tillverkade konstgödslet kan se ut vet man ännu inte, menar Julien Rolland, chef för Trafiguras division för förnybar energi, i en intervju med Recharge. Han säger att det beror på efterfrågan.
”Du kommer bara att börja få en indexering om du börjar producera och sälja de här produkterna”, säger han.
”Aptiten kommer medan man äter.”
Han syftar på att prissättningsmekanismerna på marknaden kommer att avgöra det gröna konstgödslets framtid. Producenter som vill ha det hållbara gödningsmedlet kommer att pressa ned priset, menar Rolland.
Men även om han ser en världsmarknad för grön ammoniak, är Rolland betydligt mer pessimistisk vad gäller vätgas. Han tror helt enkelt inte att tillräckliga mängder av gasen kommer att kunna produceras för att effektivt kunna handlas på en konkurrensutsatt marknad.
Ammoniak har fördel mot vätgas
Vätgas behöver kylas ned till 253 minusgrader för att bli flytande och kunna transporteras i större volymer. Ammoniak är lättare att hantera. Redan i dag brukar vätgasanläggningar finnas i nära anslutning till den facilitet där de ska användas.
Det går att tillverka ammoniak med hjälp av vätgas, transportera det i flytande form och sedan konvertera till vätgas igen när produkten har transporterats. Men det kan vara ett onödigt tillvägagångssätt eftersom grön ammoniak är en exportvara i sin egen rätt, skriver Recharge.
2021 räknade IHS Markit med att ”ammoniak med lågt koldioxidavtryck” – där viss ammoniak som tillverkats av fossila bränslen också ingår – kan exporteras i volymer av 69 miljoner ton omkring 2040. Det är 3-5 gånger mer ammoniak än vad som exporterades på världsmarknaden 2020.
Grön ammoniak kan kräva mer än ett decennium på sig att bli kommersiellt gångbart. Man tror att marknaden främst kommer att finnas i Östasien och Europa, men att produkten kommer att exporteras från Latinamerika, Mellanöstern och Australien.
Läs också:
Ryssland: Råvaror vi kommer att sakna mest
Priset på gödningsmedel stiger till rekordnivåer
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.