Dagens PS

G20 har gett 26 biljoner i fossila subventioner sedan 2015

G20 Fossil
G20 har subventionerat fossila bränslen med biljoner sedan Parisavtalet skrevs på. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2021Publicerad: 22 juli 2021

Enligt en ny rapport har G20-länderna lagt motsvarande 26 biljoner på subventioner till fossila bränslen sedan Parisavtalet skrevs på 2015. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från BloombergNEF och Bloomberg Philantropies visar att G20-länderna lagt mer än 3,3 biljoner dollar (alltså 3 300 miljarder) på subventioner till fossila bränslen sedan Parisavtalet skrevs på 2015.

Rapportförfattarna kallar det för “hänsynslöst” och uppmanar till snabb handling för att fasa ut stödet. Enligt rapporten skulle solkraftverk med tillräcklig kapacitet för att försörja hela USA:s elnät tre gånger om kunna ha byggts för samma pengar, skriver The Guardian. 

G20-länderna står för nästan tre fjärdedelar av världens totala utsläpp av koldioxid som driver på den globala uppvärmningen. Enligt rapporten fortsätter samtliga av de 19 länderna i gruppen (Nummer 20 är EU) att ge finansiellt stöd till både produktion och konsumtion av fossila bränslen.

Kom överens om att fasa ut 2009

Rapporten riktar in sig på tre områden där omedelbar handling behövs för att nå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders temperaturhöjning: Slut på stöd till fossila bränslen, sätta ett pris på koldioxidutsläpp och tvinga företag att redovisa riskerna kring klimatförändringar för deras affärer.

Redan 2009 kom G20 överens om att fasa ut “ineffektiva subventioner till fossila bränslen”, men de definerade inte ineffektivt och sedan dess har lite hänt, skriver The Guardian.

I snitt sjönk subventionerna till fossila bränslen från G20 med två procent årligen sedan Parisavtalet skrevs på 2015 till 2019, men vissa länder som Australien (48,2 procent), Kanada (40) och USA (36) hade högre subventioner. Störst subventioner kommer från Kina, Ryssland, Saudiarabien och Indien som tillsammans står för ungefär hälften av subventionerna.

“Behöver mer än bara ord”

Länderna som är med i G20 är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

ANNONS

”På papper erkänner globala ledare och regeringar brådskan med klimatutmaningen och G20-länderna har alla gjort ambitiösa åtaganden att minska utvecklingen av fossila bränslen och övergången till en koldioxidsnål ekonomi”, säger Antha Williams, klimatansvarig på Bloomberg Philanthropies.

“Men i själva verket är de åtgärder som vidtas av dessa länder fram till denna punkt långt ifrån vad som behövs. När en mängd klimatkatastrofer intensifieras runt om i världen är den fortsatta utvecklingen av infrastruktur för fossila bränslen inget annat än hänsynslös. Vi behöver mer än bara ord – vi behöver åtgärder.”

Läs mer: IEA varnar för nya rekordutsläpp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]