Klimatet håller på att förändras och vi måste leva med förändringarna, bland annat kan vi behöva förändra vår arkitektur.
Framtidens flytande arkitektur är redan här
Mest läst i kategorin
Havsnivån stiger i ökande takt och det kommer så småningom påverka miljontals människor. Vi försöker hitta sätt att hantera klimatkrisen, bland annat med flytande arkitektur., det rapporterar CNN.
En framtid på vattnet
USA:s kustlinje beräknas till ha stigit 25 till 30 centimeter till år 2050.
FN:s generalsekreterare har varnat för att hela länder kan försvinna som ett resultat av havsnivåns höjning, för de cirka 900 miljoner människor som lever i lågt liggande kustområden är faran akut.
Många sådana områden har redan drabbats av förödande översvämningar.
En del arkitekter designar nu en framtid där vi kan leva med och på vatten i stället för att försöka hålla det borta från våra hem.
Förslag på hela städer som är flytande och klimattåliga har blivit omskrivna, bland dem en havsbosättning i Sydkorea och en bosättning för upp till 20 000 människor på Maldiverna.
Senaste nytt
Flytande arkitektur
Befintliga projekt visar dock hur bosättningar på vatten kan se ut och hur de kan skalas upp.
På Nieuwe Institut i Nederländerna visar utställningen “Vattenstäder Rotterdam” verk av arkitekturpraktiken NLÉ, som leds av Kunlé Adeyemi som har forskat på och testat flytande arkitektur runt om i världen.
I museets dammar flyter en serie paviljonger som har utvecklats från den arkitekturpraktik som har utvecklats ur kritikerrosade Makoko Floating School project som är baserat i Amsterdam och Lagos.
Distrikt i Nigeria
Makoko är ett distrikt i Lagos, Nigeria. Där bor tusentals människor i trähus byggda på styltor i en lagun.
Kunlé Adeyemi berättar att när Lagos 2011 drabbades av en stor översvämning insåg han att folket i Makoko redan var skyddade.
År 2012 byggde han en skola för områdets invånare. I stället för att stå på pålar, flöt skolan på en bas av plasttunnor.
Skolan kollapsade efter några år, men efter att ha lärt sig från det projektet och från pågående forskning fortsatte han att utveckla Makoko Floating System, MFS.
Makoko Floating System
MFS är en grupp hållbara trästrukturer som, när och där det behövs, snabbt kan monteras och demonteras.
MFS består av platta, prefabricerade delar som ett team på fem personer utan kranar eller annan tung utrustning, kan bygga ihop på två veckor.
“Vårt mål är att skapa en inkluderande lösning som inte lämnar någon bakom sig i den här fasen av klimatanpassning, och för att se till att när världen utvecklas kan vi ta med de mest utsatta samhällena”, säger Kunlé Adeyemi till CNN.
För olika ändamål
Han tror att MFS kan användas för många olika ändamål, både för bostäder och utbildning, och han menar att det är en lösning som kan användas globalt.
För att testa systemet i olika klimat- och väderförhållanden har han konstruerat det i flera olika länder, som Belgien, Italien och Kina.
Kulturcenter på Cap Verde
Sedan 2021 finns konceptet semi-permanent i hamnstaden Mindelo på Cap Verde.
Tre triangulära paviljoner av stål och trä som innehåller ett kulturcenter, ett utrymme för uppträdande, bar, restaurang och en inspelningsstudio flyter i havet anslutna till land med en gångväg.
Rotterdam är den stad i Nederländerna som är mest sårbar för den stigande havsnivån så att Kunlé Adeyemis utställning nu visas i där är kanske passande, skriver CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Seapod: Världens första ekologiska flytande hem Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.