Det stora klimatpaket som EU presenterade under onsdagen ska förändra hela kontinentens ekonomi för att ställa om till ett koldioxidneutralt samhälle. Bland annat ska fossilbilar förbjudas från 2035.
Fossilbilar förbjuds i klimatpaket från EU
Mest läst i kategorin
EU la under onsdagen fram sitt förslag för kraftigt minskade koldioxidutsläpp till 2030 och koldioxidneutralitet till 2050. De 12 förslagen från EU-kommissionen rör det mesta – bland annat hur beroendet av kol, olja och naturgas ska minskas, hur sol-, vind- och vattenkraft ska utvecklas, att tvinga fram snabbare utveckling av elbilar och avveckla försäljningen av bensin- och dieselbilar från 2035 samt stöd åt grön utveckling inom flyg- och sjöfartsbranscherna.
Helt nya marknader för utsläpp av koldioxid i transportsektorn och byggsektorn ska införas, och EU:s yttre gränser ska beläggas med koldioxidskatter för att företag som bär kostnader i EU för koldioxid inte ska konkurreras ut av företag i länder som inte gör det. Det senare förslaget har kritiserats av handelspartners som USA och kan utmanas i världshandelsorganisationen WTO om det skulle bli verklighet, skriver New York Times.
Lagförslag på hundratals sidor
Lagförslagen är på hundratals sidor som kommer att debatteras kraftigt och förändras innan de blir verklighet, då de måste godkännas av de 27 medlemsstaterna i unionen. EU:s mål är att sänka koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års siffror. Mellan 1990 och 2019 sänktes utsläppen med 24 procent.
“Vi har ett decennium på oss att fundamentalt förändra hur vi genererar energi, rör oss och producerar saker vi behöver. Det kommer att ha en direkt inverkan på allas liv, från fler elektriska fordon på vägarna till grönare byggnader, renare luft och hälsosammare miljö”, säger EU:s energikommissionär Kadri Simson till Bloomberg.
Står för 8 procent av utsläppen
EU står för runt 8 procent av världens koldioxidutsläpp, men hoppas på att onsdagens klimatpaket från EU ska bli världsledande kring regleringar och ny grön teknologi och därmed dra med sig resten av världen i utvecklingen genom att sätta exempel.
EU är “den första stora ekonomin i världen som började översätta klimatneutralitetsambitionen till verkliga politiska åtgärder”, säger Simone Tagliapietra vid tankesmedjan Bruegel i Bryssel till New York Times.
Läs mer: EU skjuter upp skatt för techjättar
Läs mer: EU:s nya koldioxidskatt ska ge 100 miljarder om året
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.