En ny Science-rapport visar att klimatförändringarna riskerar att tömma världshaven på liv, det talas om “massutrotning”.
Forskare varnar för massutrotning i haven
Mest läst i kategorin
Om vi fortsätter som vanligt med utsläppen av växthusgaser kommer klimatförändringarna slå ut det mesta livet i världshaven, visar en ny rapport i Science, uppger Bloomberg.
Klimatförändringar kommer tömma haven på liv
I rapporten skriver forskarna att utvecklingen kommer “kulminera i en massutrotning som konkurrerar med dem i jordens förflutna”, vilket är för 250 miljoner år sedan – senast haven tömdes på liv på grund av ett allt varmare klimat.
Det finns dock fortfarande tid att agera, menar forskarna, som uppger att en begränsning av temperaturökningen till 2 grader Celsius minskar risken för massutdöende med över 70 procent.
“Det är inte för sent att vända trenden för att undvika massutrotning i havet på grund av klimatförändringar,” säger Justin Penn, forskare vid Princeton University och huvudförfattare till rapporten.
För 250 miljoner år sedan steg havstemperaturer med över än 10 grader sedan vulkanutbrott släppte ut enorma mängder av växthusgaser i atmosfären. Det ledde till en 80 procent minskning av syrenivåerna i havet och forskare har gått tillbaka till fossiler för att se att syrefattiga värmande hav slog ut 96 procent av marina arter.
Samma sak sker för tillfället när havstemperaturerna stiger till rekordhöga nivåer samtidigt som syrehalterna sjunker.
Människor drabbas
Förutom att det innebär en katastrof för artrikedomen och balansen i haven så kommer det drabba en stor del av världens befolkning som är beroende av haven för sin försörjning.
Enligt Science är några av de havsregioner som är mest sårbara för klimatförändringar områden med låg syrehalt där några av världens mest produktiva fisken ligger.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.