Blågröna Neretva är en av världens kallaste floder, den rinner genom Bosnien-Hercegovinas täta skog och är hem för många sällsynta arter, som marmoröring och stjärtgroddjuret olmen.
Forskare försöker rädda den orörda floden Neretva
Mest läst i kategorin
Neretva är 225 kilometer lång och rinner från Dinariska alperna till Adriatiska havet, ibland försvinner den in i underjordiska kanaler innan den åter dyker upp i bubblande källor, det skriver CNN.
50 vattenkraftprojekt föreslås
Men, den här vackra floden hotas av dammbyggen som hotar floden, dess invånare och miljön runt omkring, som är beroende av det här unika vattendraget.
Enligt den bosniska naturvårdsorganisationen Center för miljön, föreslås mer än 50 vattenkraftprojekt längs med Neretva och dess bifloder.
Nästan hälften av projekten planeras i flodens övre delar som fortfarande är fria och vilda.
Påbörjat vattenkraftprojekt
Vid byn Ulog som ligger vid Neretva kan den potentiella förstörelsen ses, här håller ett 35 megawatts vattenkraftverk med en 53 meter hög damm på att byggas.
Träd har fällts längs med flodens strand för att ge plats till det som ska bli en vattenreservoar och tillfartsvägar skär genom skogslandskapet.
I juni samlades 60 forskare från 17 länder vid den här byggarbetsplatsen för Neretva Science Week, de flesta var volontärer.
“De vill hjälpa oss att rädda denna anmärkningsvärda flod. Det är förmodligen en av de mest biodiversa och värdefulla floderna i Europa, och samtidigt är det den mest hotade”, säger Ulrich Eichelmann till CNN.
Han är vd för Riverwatch och koordinator för kampanjen Save the Blue Heart of Europe för att skydda floderna på Balkan.
Över en miljon barriärer
Europa är den del av världen där flest flodlandskap är blockerade, enligt ett forskningsprojekt i EU finns här över en miljon barriärer i form av dammar, fördämningar, ramper, vadställen och kulvertar.
Det har påverkat de vilda djuren och två av tre arter av sötvattensfiskar hotas av utrotning.
Hittills har dock Neretva förblivit relativt opåverkad och det har främjat ett friskt ekosystem och det som forskare tror kan vara ett av de sista lekområdena för laxfisken Salmo obtusirostris.
“Det här öppna systemet är verkligen viktigt för att fisken ska vandra till områden där de har mycket stor reproduktionsframgång”, säger sötvattensekologen Kurt Pinter till CNN.
Starkt hotad laxfisk
De föreslagna fördämningarna längs Neretva skulle störa den starkt hotade laxfiskens lek och Kurt Pinter befarar att det kan driva den mot utrotning.
Om en art försvinner kommer det även påverka omgivningen och andra arter. Vattenkraftprojekt kan dessutom få konsekvenser på allt från svampar och fjärilar till fladdermöss och björnar.
Balansgången mellan miljöskydd och växande efterfrågan på förnybar energi är dock känslig. Vattenkraft är en nyckelkälla till el i Bosnien där den 2021 stod för 37 procent av elproduktionen.
Outtnuttjade resurser i Balkan
Balkan är full av floder och ses som en outnyttjad resurs jämfört med resten av Europa. EU har som mål att vara klimatneutralt 2050 och driver på utvecklingen av vattenkraft i hela regionen.
Enligt kampanjen Save the Blue Hart of Europe är deras mål inte är att helt förbjuda vattenkraft utan att säkerställa att den använder metoder som prioriterar naturvård.
“Det finns ett syfte med vattenkraft. Men som med medicin, även om små doser kan vara korrekta och hälsosamma, är det dödligt om du tar för mycket”, säger Ulrich Eichelmann till CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vattenfall vill storsatsa på vattenkraft Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.