Förra året steg den globala efterfrågan på energi och den rekordstora tillväxten för förnybar energi påverkade inte de fossila bränslenas dominans.
Förnybar energi ökar men fossila bränslen dominerar
Mest läst i kategorin
Trots att ökningen av förnybar kapacitet var den hittills största, täckte fortfarande olja, gas och kol det mesta av energibehovet, det rapporterar Reuters.
På väg i motsatt riktning
Enligt Statistical Review of World Energy Report stod fossila bränslen för 82 procent av energiutbudet förra året. Årsrapporten är ett globalt riktmärke för branschen.
Turbulensen som Rysslands invasion av Ukraina orsakade på energimarknaderna förra året bidrog till att gas- kol- och oljepriserna höjdes till rekordnivåer i Europa och Asien.
“Trots ytterligare stark tillväxt inom vind- och solenergi i kraftsektorn ökade de totala globala energirelaterade utsläppen av växthusgaser igen”, säger ordföranden för det brittiska globala industriorganet Energy Institute, Juliet Davenport, till Reuters.
Hon tillägger att vi fortfarande är på väg i motsatt riktning än vad som krävs för att vi ska uppnå Parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader Celsius över förindustriella nivåer.
Energianvändningen ökade förra året
Om vi ska uppnå Parisavtalet måste världen enligt forskare minska utsläppen av växthusgaser med cirka 43 procent från 2019 års nivåer till år 2030.
Rapporten visar att den globala efterfrågan på energi ökade med 1 procent förra året, vilket är mindre än året innan då den ökade med 5,5 procent. Energianvändningen ökade överallt, förutom i Europa.
Förnybar energi stod för 7,5 procent av den globala energikonsumtionen, vilket är cirka 1 procent mer än året innan.
Vind- och solenergi växte med 12 procent och kärnkraften minskade med 4,4 procent. Kolets del av energiproduktionen fortsatte att dominera och låg förra året på 35,4 procent.
Utsläppen ökade förra året
Kolkonsumtionen ökade med 0,6 procent och nådde sin högsta nivå sedan 2014, mestadels berodde det på efterfrågan från Kina och Indien.
Förra året ökade oljekonsumtionen med 2,9 miljoner fat per dag, till 97,3 miljoner fat per dag, vilket är en lägre ökning än åren innan.
Den globala efterfrågan på gas sjönk med 3 procent, men gas stod ändå för 24 procent av den primära energiförbrukningen, vilket är något lägre än året innan.
De globala energirelaterade utsläppen ökade med 0,8 procent, till 39,3 miljarder ton, vilket är en ny högstanivå.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kriget ökar satsningen på grön energi
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.