Dagens PS

FN: "klimatbomben tickar" – dags att agera nu

Forskare i regionen runt Östersjön har utvecklat ett verktyg för förebyggande av översvämningar och utsläpp
Klimatförändringar med översvämningar är redan här.(Foto: Högskolan i Halmstad)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 mars 2023Publicerad: 24 mars 2023

FN:s klimatrapport släpptes i veckan och den visar hur klimatförändringarna påverkar människor runt om i världen. Det är inga framtida problem, utan de är redan här menar FN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN:s klimatpanel IPCC släppte sin klimatrapport tidigare i veckan. 

“Klimatbomben tickar”, uppgav FN:s generalsekreterare António Guterres.

Klimatet förändras snabbt

Även om det inte är en bomb som fysiskt kommer explodera så har klimatförändringarna, med 1,5 grads temperaturhöjning, redan börjat märkas runt om i världen – och påverkar redan många människor, skriver CNBC.

Det rör sig enligt FN om mellan 3,3 och 3,6 miljarder människor som på något sätt befinner sig i farozonen när termometern stiger ännu mer. Det har redan märkts genom till exempel utbredda värmeböljor som har skördat många offer.

Många bor i utsatta områden

Som så ofta tidigare är det fattiga människor i utsatta områden som drabbas värst, och detta är människor som har påverkat klimatet minst av alla till att börja med.

“Nästan hälften av världens befolkning bor i regioner som är mycket sårbara för klimatförändringar. Under det senaste decenniet var dödsfallen från översvämningar, torka och stormar femton gånger högre i mycket utsatta regioner”, säger Aditi Mukherji, en av forskarna bakom de senaste siffrorna.

Många påpekar att klimatet ofta har förändrats på jorden, där det har varit mycket kallare och varmare än vad det är nu. Problemet är att det skedde under långa perioder och när jorden inte beboddes av åtta miljarder människor som ska bli ett par miljarder till. Ett exempel är den senaste istiden för runt 20 000 år sedan då temperaturen låg på mellan fem och sex grader kallare än under den förindustriella tidsåldern.

ANNONS

“När vi säger att planeten har värmts upp mer än en grad under de senaste hundra åren, så är det en femtedel av skillnaden mellan då och istiden”, uppger Gavin Schmidt från Nasas institut för rymdstudier.

Läs även: FN-chefen kräver kolstopp i Asien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS