Dagens PS

Flytande solenergi nästa genombrott

Flytande solenergi
Blir flytande solenergi nästa stora grej inom energi? (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 juli 2023Publicerad: 14 juli 2023

Flytande paneler där solenergin flyttar ut i havet, är nästa stora trend. Kina planerar flera stora projekt utanför sin östra kust.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tekniken finns och där och är beredd att ge flytande solpaneler i haven ett stort genombrott.

Satsningarna pågår brett och både Kina och Indien har skapat stora anläggningar.

Samtidigt görs satsningar i exempelvis Colombia, Israel och Ghana, stora norska intressen finns och i januari lanserades USA:s största flytande solenergiprojekt.

Japan, Nederländerna och Malaysia är andra länder som genomför eller förbereder testprojekt.

Ett av de största

Ett av de största och mest profilerade experimenten görs cirka 30 kilometer utanför kusten i kinesiska Shandong-provinsen.

I spetsen står Kinas största utvecklare av förnybar energi, State Power Investment Corp, och norska Ocean Sun. Tillsammans gör de ett av de mest avancerade testerna av offshore solteknik.

Hittills har de flesta försök handlat om småskaliga system med många utmaningar i form av högre kostnader och problem med frätande salt och besvärliga vindar.

Men idag är de flesta utvecklare övertygade om att solenergi offshore kan bli betydande inom förnybar energi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Praktiskt taget obegränsad”

“Tillämpningen av detta är praktiskt taget obegränsad”, menar Ocean Suns vd Børge Bjørneklett och hänvisar till begräsningar av markanvändning i stora delar av Europa, Afrika och Asien eller på platser som Singapore och Hongkong.

“På dessa platser ser du att det finns ett stort intresse för den här tekniken,” säger han.

I Shangdong, söder om Peking, planerar man att nå 11 gigawatt solenergi till havs 2025 och slutligen landa på 42 gigawatt.

Grannprovinsen Jiangsu har mål som motsvarar 12,7 gigawatt, medan provinser som Fujian och Tianjin är på ett tidigare stadium i planeringen.

Har stor potential

“Installation av förnybar energi måste växa, men den realistiska frågan är var man ska bygga”, säger Li Xiang, chef för sol-på-vatten-enheten vid Kina-baserade Sungrow Power Supply Co som är en av världens största tillverkare av utrustning för förnybar energi.

“Vi tror att vattenytor har stor potential.”

Solenergisystem på befintliga reservoarer skulle teoretiskt kunna tillåta mer än 6 000 globala städer och samhällen att utveckla självförsörjande kraftsystem, enligt forskare som publicerade en artikel i mars i år.

ANNONS

Tekniken kommer

Bland forskarna finns Zeng Zhenzhong, docent vid Southern University of Science and Technology i Shenzhen, som ser stor potential i solenergi till havs.

“Vi behöver inte kämpa för jordbruksmark, inte heller behöver vi hugga skogar eller ens gå till öknarna”, konstaterar Zeng i en intervju.

Havsbaserade solpaneler som kan hantera vågor på upp till fyra meter kan vara klara för kommersiell utplacering inom ett år, och system som klarar 10 meter höga dyningar inom, i bästa fall, tre år, enligt Ocean Sun.

40 procent dyrare

Frågor kvarstår om den ultimata omfattningen av solenergimarknaden till havs och där är kostnadsaspekten avgörande.

Att utveckla paneler till sjöss kan bli cirka 40 procent dyrare tack vare mer komplexa installationer och kostsamma undervattenskablar, enligt Bloomberg.

“Offshore solenergi är på vissa sätt det värsta av två världar”, säger Cosimo Ries, analytiker på Trivium China.

“Du får högre installationskostnader, men du får inte högre effekt.”

ANNONS

Sol-till-havs kommer sannolikt att hamna i en nischsektor som huvudsakligen betjänar kuststäder som inte kan anslå mark, som Singapore, spekulerar Ries.

Anhängarna pekar på att tekniken snabbt förbättras och kan få en roll i att hjälpa nationer med stor befolkning och brist på mark att minska utsläppen och att möta krav på mer energitillgång.

Läs även: Framtidens vindkraft till havs – så blir den – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]