I dag går tusentals ton slam från Norges fiskodlingar direkt ut i havet, men nu ska det i stället göra nytta med hjälp av ny teknik.
Fiskskit ska ersätta rysk gas och fosfor
Mest läst i kategorin
Fiskskit och foderrester från fiskodlingar ska nu både användas som energikälla och till att producera gödningsmedlet fosfor, som Europa länge har importerat från Ryssland.
Kan bli en ny miljardindustri
Den norska havsbruk-lösningen kan ge Norden en ny miljardindustri och samtidigt möjliggöra odling av mer fisk utan att miljön tar skada.
“Cirkulära system för fiskodlingar betyder lägre klimatavtryck, mindre belastning på fjordarna och mer fisk, samtidigt som Europa gör sig oberoende av att importera energi och näringsämnen. På det viset bidrar vi till att motverka såväl klimatkrisen som matbristen i världen”, säger Vidar Svenning Olsen, vd på Ragn-Sells Norge, i ett pressmeddelande.
Avföringen är en stor utmaning
Förra året exporterade Norge odlad lax för över 100 miljarder norska kronor, nästan 103 miljarder svenska kronor.
Den framgångsrika industrin har dock en stor utmaning: fiskarnas avföring och resterna av fiskfoder som sjunker genom odlingarnas närkassar och spolas ut i havet.
Det slam som avföringen och foderresterna bildar är näringsrikt, det är fullt av fosfor och kväve och kan ha negativ påverkan på närmiljön, samtidigt är det en värdefull råvara.
Måste använda de råvaror vi har
En satsning från företagsnätverket Aral, som Ragn-Sells deltar i, ska nu lösa båda dessa problem.
“Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Det är särskilt viktigt för de råvaror som blir allt svårare att få tag på, inte minst fosfor som behövs både inom jordbruk och djuruppfödning, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, i pressmeddelandet.
Vill även utvinna kvävet
Ett utvecklingsarbete för att även kunna utvinna kvävet i slammet pågår då även det är ett viktigt ämne i mineralgödsel.
“Den fosfor som spolas ut i havet från Norges fiskodlingar varje år skulle räcka för att förse hela det svenska jordbruket med fosforgödning. Vi ser fram emot att förse allt fler odlingar med våra system och sätta stopp för slöseriet med värdefulla ämnen, säger Vidar Svenning Olsen i pressmeddelandet.
Samlas in och avvattnas
Slammet ska samlas in från botten av fiskodlingarnas nätkassar innan det hamnar i havet, det ska sedan filtreras och transporteras till anläggningar som avvattnar det.
När slammet har avvattnats rötas det för produktion av biogas, som är ett fossilfritt alternativ till den metangas Europa är så beroende av.
När slammet har förbränts ska i framtiden över 90 procent av fosforn i askan kunna utvinnas med hjälp av teknik som har utvecklats av Ragn-Sells teknikbolag Easy Mining.
Kan förse 600 000 hem med el
Den biogas som kan utvinnas ur slammet beräknas ge upp mot 3 Terrawattimmar energi om året, vilket motsvarar hushållsel till 600 000 hem.
Om alla 11 000 ton fosfor som varje år försvinner ut i havet med slammet i stället tas tillvara beräknas den vara värd över en miljard kronor.
Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Svenskt avfall blir konstgödsel
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.