Dagens PS

Fiskereturen: ett miljöprojekt för havets skull

Fiskereturen
Gamla fiskenät som förlorats eller slängts i havet blir till så kallat spökgarn. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021

Varje år dumpas tonvis med skräp i havet, varav en stor del uttjänta fiskeredskap. Miljöprojektet Fiskereturen är insamlingstjänsten som samlar in uttjänta fiskeredskap, så att dessa inte hamnar i sjöar och hav. Bara i år har 100 ton förbrukade fiskeredskap samlats in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fiskeredskap stor miljöbov

Att just fiskeredskap kommit att bli en sådan miljöbov beror på att de ofta är tillverkade av plast. En genomgång av det skräp som återfinns på stränder inom EU visar att majoriteten består av plast. Däribland 27 procent fiskerelaterade föremål.

Utöver att plastföremål successivt bryts ned till mikroplast utgör de även livsfara för fåglar, sköldpaddor och andra däggdjur. Hit räknas även så kallat spökgarn eller spöknät.

Med spöknät menar man kasserade fiskenät, övergivna trålar eller tampar. Skräp som blir en dödsfälla för de djur som trasslar in sig och drunknar eller svälter ihjäl. Detta gäller förstås oavsett om fiskeredskapen glömts kvar på land eller slängts över bord.

På Fiskereturen samlar man aktivt in uttjänta fiskeredskap runt om i Sverige. Insamlingsprojektet som är ett samarbete mellan organisationerna Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun, har hittills samlat in cirka 100 ton fiskeredskap.

Positivt gensvar

Utöver insamlandet arbetar Fiskereturen även proaktivt, genom att informera såväl yrkes- som fritidsfiskare om miljöaspekten i uttjänta fiskeredskap. De positiva reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

“Under hösten åkte vi ut med en stor färja till sju olika öar i Södertörns skärgård. Gensvaret var enormt, öbornas fyrhjulingar var fullastade med uttjänta nät, fiskespön och gamla drag”, säger Sofia Persson på Båtskroten till medlemstidningen Båtliv.

Nu ser verksamheten på den Marina återvinningscentralen ut att växa. Bara sedan november i år har man kunnat fördubbla lokalytan. Från och med årsskiftet är planen att utöka sorteringen och återvinna mer, enligt Thomas Ericsson, ansvarig för marin återvinning på Sotenäs kommun.

ANNONS

“Vi är stolta över att vara en del av Fiskereturen men vi ser också att jobbet är långt ifrån klart. Det finns mycket mer att samla in och för havets skull hoppas vi verkligen att projektet blir förlängt av Havs- och vattenmyndigheten”, säger Jennie Mattsson, projektkoordinator på Fiskareföreningen Norden, till Båtliv.

Läs även: En vass investering i efterfrågade sugrör

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]