Pandemin har försvårat arbetet i företag mot ekonomiska oegentligheter, enligt en ny rapport från rådgivnings- och revisionsbyrån EY.
EY: Arbetet mot fiffel i företag eftersatt
Mest läst i kategorin
Det så kallade integritetsarbetet, det vill säga arbetet mot ekonomiska oegentligheter, har försämrats drastiskt hos många företag under pandemin.
Mer än hälften uppger i EY-rapporten att arbetet stagnerat/försämrats.
I Sverige är bilden inte lika dyster. Utmaningen för de svenska företagen finns utomlands, framgår det.
Undersökningen visar att lite mer än var tredje svensk tycker att det egna företaget förbättrat sitt integritetsarbete under det senaste året.
Det kan jämföras med det globala snittet som ligger på 42 procent.
Större risker utomlands
“Sverige är landet lagom. Resultatet visar att vi litar på varandra och våra anställda, vi är value based och har inte lika mycket detaljstyrning som andra länder, utan vi litar på att de anställda förstår de budskap som ledningen sänder ut. På så sätt har svenska företag med internationell verksamhet mycket större risker utomlands än de har i Sverige”, säger Erik Skoglund, korruptionsexpert på EY, i ett pressmeddelande.
Över 4 500 respondenter från större företag i 54 länder har deltagit i undersökningen där 41 procent anger pandemin som främsta orsaken till att arbetet mot ekonomiska oegentligheter varit eftersatt de senaste 18 månaderna.
I Sverige omfattar undersökningen 102 respondenter från företag med mer än 1000 medarbetare. Flera olika branscher och sektorer har varit representerade i undersökningen.
Senaste nytt
“Anti-korruption inget fokusområde i Sverige”
De enskilda respondenterna har tillhört fyra kategorier av personer med olika roller i företagen: styrelseledamöter, företagsledning, andra chefer och övriga anställda.
Enligt studien har 2 av 10 svenskar någon gång rapporterat oegentligheter, vilket är lägre än det globala genomsnittet på 35 procent. Samtidigt uppger 21 procent att det egna företaget misslyckats med att agera mot anställda som handlat oegentligt.
“Anti-korruption är inget fokusområde i Sverige, och det därför att det helt enkelt inte har behövt vara det i lika stor utsträckning som i en del andra länder. I grund och botten finns det en bra struktur och regelverk för att förhindra och upptäcka ekonomiska oegentligheter, men ändå ser vi återkommande överträdelser i flera företag”, säger Erik Skoglund.
Läs mer här.
Läs även: Pandemin ledde till bättre service
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.