Nu när efterfrågan på mer hållbara och klimatvänliga energilösningar ökar, syns ett uppsving för metaller som koppar, aluminium och litium. Men det finns problem.
Experter: "Koppar är den nya oljan"
Mest läst i kategorin
Efterfrågan på koppar blir allt större.
Metallen kan nämligen komma att spela en viktig roll när de fossila bränslena ska fasas ut. Enligt Saxo Bank Head of Commodity Strategy kommer metallerna koppar, aluminium och litium, som används inom industrier, att öka i popularitet under den stora gröna omställningen. Det rapporterar CNBC.
Koppar kan till exempel användas för både elektrisk utrustning och industriella maskiner.
“Metallen används traditionellt sett som en konstruktionsmetall för ledningar för byggnader och maskiner, men nu när vi ser en växande trend för utfasning av fossila bränslen är koppar den nya oljan”, säger Al Chu, chef för BNY Mellon Natural Resources fund, till CNBC.
“Är det solenergi, vindenergi, elenergi eller någon form av förnybar energi? I stort sett varje förnybar energikälla behöver koppar. För om du pratar om att elektrifiera någonting eller att överföra energi så behövs metallen, säger han.
Men det finns problem.
Det krävs en enorm mängd av koppar för den stora gröna omställningen och just nu råder det dock en tillfällig brist på metallen. Den beror dels på den ökade efterfrågan av metallen och dels på grund av pågående protester i Peru – som står för 10 procent av världens kopparförsörjning.
Även på andra platser där metallen finns kan det vara svårt att komma åt och producera i stor skala, som i Kongo och Inre Mongoliet, menar Al Chu.
Nu varnar bedömare att bristen på metallen kan spä på den globala inflationen, vilket Dagens PS rapporterade om förra veckan.
”Vi förutspår redan stora underskott i koppar till 2030”, sa Robin Griffin, Wood Mackenzies vice vd för metaller och gruvdrift, då.
Läs även:
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.