Enligt en ny rapport borde EU:s mål vara att reducera utsläppen med så mycket som 95 procent innan 2040. Uppmaningen skulle innebära drastiska åtgärder och är betydligt strängare än målen som föreslagits tidigare.
EU:s höga ambition: Sänka utsläppen med 95 procent
Mest läst i kategorin
EU är mitt uppe i diskutera omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringarna. Enligt en ny rapport från EU:s klimatrådgivande nämnd borde unionens mål vara att reducera utsläppen med så mycket som 95 procent innan 2040.
Det långsiktiga målet är att EU ska vara klimatneutralt tio år senare, år 2050.
Krävs djärva åtgärder
“Den rådgivande nämndens rekommendationer understryker behovet av djärva och transformativa åtgärder för att uppnå klimatneutralitet till 2050 på ett sätt som både är rättvist och genomförbart”, säger ordförande Ottmar Edenhofer.
För att detta ska vara möjligt måste EU reducera utsläppen med 90 till 95 procent, vilket motsvarar hur utsläppen såg ut på 1990-talet.
Ledare och företag kritiska
De nya rekommendationerna är strängare än målen som diskuterats av EU-kommissionen tidigare.
Dessutom släpps rapporten samtidigt som regeringar och företag runt om i Europa allt mer börjar ifrågasätta den ambitiösa takten som EU uppmanar till. Beslutet kommer bara två år efter det att unionen skärpte 2030 målet med kravet att minska utsläppen med 55 procent, från tidigare 40 procent.
Någon som har uttryck sig kritiskt till de ambitiösa målen är Frankrikes president Emmanuel Macron.
Fullständig avkolning och elektrifiering
Det är fortfarande inte bestämt hur det nya målet ska uppnås, men enligt rapporten krävs det en nästan fullständig avkolning av EU:s kraftsektor till 2040. Till exempel kommer man behöva genomföra en storskalig utbyggnad av vind- och solenergi, och elektrifiera all typ av transport.
Utöver det krävs även en drastisk uppskalning av kolavskiljning och en total utfasning av el som genereras av kol.
Målet att minska på utsläppen med över 90 procent innebär en mycket hög ambition, skriver Bloomberg News.
Rapporten kommer att diskuteras av Europaparlamentets miljöutskott under torsdagen.
Läs mer: Förnybara energikällan som levererar i alla väder