Rädsla för att störningar av leveranser från Kina kan skada Europas förmåga att snabbt övergå till grön energi har fått europeisk solenergiindustri att varna politiker för att införa tullar.
Europas solenergiindustri varnar för att införa tullar
Mest läst i kategorin
Nu i september lanserade EU-kommissionen en utredning som kan leda till att tullar införs för att skydda europeiska tillverkare mot billiga kinesiska importer av elfordon, det rapporterar Reuters.
EU överväger tullar
Förra året installerades rekordmycket solenergikapacitet i EU, 40 gigawatt.
Nu överväger EU hårdare åtgärder mot import när den europeiska tillverkningen av cleantech ska utökas och beroendet av kinesiska produkter minskas.
Enligt EU-kommissionen får EU 90 procent av sina metallstycken och kiselplattor från Kina.
Ett dokument som Reuters har sett visar att Tyskland undersöker alternativ som handelsskydd för att skydda lokala tillverkare av solenergi från de fallande globala priserna.
“Tulltaxor är inte ett bra svar på de aktuella utmaningarna i den europeiska solenergiindustrin”, säger Gunter Erfurt till Reuters.
Han är styrelsedirektör på industrigruppen Solar Power Europe, vars medlemmar inkluderar producenter, stora köpare och företag som sysslar med installation, och vd på den schweiziska solcellstillverkaren Meyer Burger.
Senaste nytt
“Förlora-förlora-strategi”
“Istället för att sanktionera hela branschen genom tulltaxor måste vi stimulera solcellsinstallationer som härrör från motståndskraftig europeisk solenergi. På så sätt kan utbyggnaden av solenergi fortsätta ostört samtidigt som den europeiska solenergitillverkningen kan växa stadigt”, säger Gunter Erfurt till Reuters.
Solar Power Europe har, utan att nämna Kina, sagt att handelshinder på solenergi vore en “förlora-förlora-strategi” och i stället uppmanat till att hjälpa lokala tillverkare att växa genom att, enligt EU:s regler för statligt stöd, underlätta stöd till lokala fabriker.
Installationer kan minska
Europeiska tillverkare har klagat över att en “flod” av solcellsmoduler på den europeiska marknaden erbjuds till priser som ligger under deras tillverkningskostnader så att de tvingas sänka sina priser.
Industrin fruktar dock att en begränsning av de kinesiska leveranserna kan orsaka en upprepning av det som inträffade 2013–2018 när solenergiinstallationerna i Europa tillfälligt föll.
Nedgången sammanföll med EU:s begränsningar av tullfri import av kinesiska solpaneler och solceller.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Macron i täten när EU tar strid mot Kina Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.