I mänsklighetens kamp mot dödlig hetta ligger städer i den första försvarslinjen. Sevilla, som är en av Europas varmaste städer, testar nu nygammal teknik.
Europas hetta: Gammal teknik ska kyla Sevilla
Mest läst i kategorin
En eftermiddag i juli närmade sig temperaturen 42 grader i den spanska staden Sevilla och det var nästan omöjligt att vistas utomhus, det rapporterar Bloomberg.
Klimatförändringar plågar oss nu
Sevilla är bland de städer som har drabbats allra hårdast av den hetta som just nu plågar Europa.
Staden är belägen nära Europas sydligaste spets och både den och dess klimat ligger närmare Marockos huvudstad än Spaniens.
Brännande hetta i Europa, USA och Asien visar att klimatförändringarna som människor orsakat inte bara är en framtida plåga utan redan är ett problem i dag, med bara 1,2 graders uppvärmning från förindustriella nivåer.
Senaste nytt
Experimentell kylteknik
Under de hetaste juni och juli vi hittills uppmätt har invånarna i Sevilla försmäktat, och hettan har haft förödande konsekvenser.
Under de senaste tolv månaderna, fram till den 2 augusti, har 103 människor i Sevilla dött av hetta.
Värmedödligheten per 100 000 invånare i Sevilla är, trots det, lägre än i både Barcelona och Madrid, där temperaturen når ännu mer extrema nivåer.
Sevilla har nu omfamnat experimentell teknik för att minska värmedöden. Mindre än två mil utanför staden blåser en sval bris under ett stort, vitt tak.
Cartuja Qanat är ett arkitektoniskt experimentet i kyllösningar som inte behöver bränna fossila bränslen som värmer planeten ännu mer.
Nätverk av underjordiska rör
På en plats stor som två fotbollsplaner finns grönområden, en strandpromenad ett skuggigt grönområde med bänkar och två auditorier.
Men platsens huvudattraktion syns inte, det ett nätverk av underjordiska rör som har inspirerats av kanaler under den persiska eran, det kallas quanat.
Enligt Sevillas offentliga vattenbolag Emasesa, som hjälpt till att bygga systemet, kan det här nätet av akvedukter med hjälp av luft, vatten och solenergi sänka den omgivande temperaturen med hela 10 grader.
Gammalt bevattningssystem
Systemet använder gamla tunnlar som grävts för bevattning av åkrar. Denna typ av bevattning dokumenterades först i det som i dag är Iran.
Redan för 1 000 år sedan insåg perserna att det rinnande vattnet också kylde luften i kanalerna och utformade vertikala axlar för att föra upp den svala luften till ytan.
“Det här är inte ett luftkonditioneringssystem som det du kan ha i ditt hem. Vi använder naturliga tekniker och material för att sänka temperaturen”, säger Juan Luis López, projektets handledare och ingenjör på Emasesa, till Bloomberg.
Målet är att testa tekniken
Dock väntar ingenjörer fortfarande på två värmepumpar för att kunna säkerställa att systemet fungerar korrekt.
I ett annat projekt skulle en busstation kylas med en liknande qanat men det projektet stoppades eftersom inga bolag lade bud på det statliga byggkontrakt som utfärdades.
Trots hindren fokuserar Juan Luis López på att bevisa att pilotprojektet kan fungera.
“Målet är att testa tekniken, att lära av den och finjustera den så att vi kan replikera det som fungerar någon annanstans”, säger han till Bloomberg.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Värmeböljan i Europa når rekordtemperaturer Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.