Europas vindkraft är en viktig del av klimatomställningen men för att göra framteg måste mycket förändras, en del förändring har redan börjat.
Europas förlustdrabbade vindkraft börjar se ljuset
Mest läst i kategorin
Den senaste tiden har skyhöga råvarupriser, höga lånekostnader och långvariga problem med leveranskedjan orsakat misslyckade projekt inom vindkraft, det skriver Bloomberg.
Nått sin lägsta punkt
Allt har sett dystert ut, men när världens största vindkraftstillverkare, Vestas Wind Systems, tillkännagav en stor ökning av orderingången förbättrades utsikterna.
Samtidigt verkar det som insikten att det kommer kosta mer och behövas mer stöd för att få igenom projekt börjat sjunka in.
Regeringar i Europa börjar redan reagera, något som ger hopp om att det här är den lägsta punkten för kontinentens vindkraft.
Senaste nytt
Politiker börjar inse
Tyskland ska förenkla för bolag med grön energi att komma ut på elnätet. Allt handlar om att hålla igång investeringar och att hjälpa länder nå sina nettonollmål.
Förra veckan vidtog Storbritannien åtgärder för att hjälpa till med finansiering och EU säger att det behövs omedelbara åtgärder och planerar att påskynda tillstånd för vindprojekt.
“Vi måste inse att det är här vi är just nu och vi måste hitta sätt att få in den där investeringen på marknaden. Politiker har börjat inse denna utmaning”, sade Alana Kuhne, chef för nya marknader Europa på Orsted, vid en konferens, skriver Bloomberg.
Lanserar stor fond
Vestas har återhämtat sig med cirka 30 procent från sin låga nivå i början av oktober och förra veckan uppgraderade JP Morgan Chase aktien från underviktig till neutral.
På fredag förra veckan tillkännagav Octopus Energy att de ska lansera en fond på 3 miljarder brittiska pund, cirka 39,35 miljarder kronor, för investeringar i havsvind.
De senaste veckorna har Orested, som tidigare varit i vindkrisens centrum, också lämnat sina låga nivåer, allt detta har gett sektorn ett uppsving.
Vindkraft viktig för Europa
Det är extremt dyrt med offhorevind och kostnadspress har gjort det svårt för utvecklare och leverantörer att säkra projektfinansiering med lönsamma marginaler.
Många skrev kontrakt som lovade att leverera energi till specifika priser för flera år sedan, men inflationen har drivit upp priserna så att projekten inte längre är lönsamma.
“Offshore-projekt går på mycket tunn is. Att nå ett slutgiltigt investeringsbeslut är mycket svårare idag”, säger Xabier Viteri Solaun, direktör för Iberdrolas verksamhet för förnybar energi, till Bloomberg.
En lösning är att höja priset på vindkraft, men i slutändan kommer det innebära högre räkningar för konsumenter som fortfarande kämpar med den höga inflationen.
Vindenergi är särskilt viktig för Europa, här står vind för över 30 procent av elproduktionen och det nyvaknade intresset för offshore-vind är centrerad till Europa.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vindkraften producerade mer än kärnkraften Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.