Dagens PS

Europas extremväder drivs på av växthusgasutsläpp

En kvinna tittar på sitt hus som hotas av branden, Europas extremväder har nu gjort att skogsbränder härjar nära Greklands huvudstad Aten
En kvinna tittar på sitt hus som hotas av branden, Europas extremväder har nu gjort att skogsbränder härjar nära Greklands huvudstad Aten. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 aug. 2023Publicerad: 25 aug. 2023

De extremväder som Europa drabbats av i sommar utlöser hälsovarningar, rädsla för minskad kärnkraftsproduktion och störningar i sjöfarten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sommar har Europa drabbats av klimatdrivet extremväder och flera länder kämpar med konsekvenserna av hettan, som skogsbränder och översvämningar, det skriver CNBC.

Extrem hetta och bränder

I Grekland kämpar brandmän med en skogsbrand nära huvudstaden Aten och grekiska myndigheter varnar för att extrem hetta och hårda vindar kan ge nya bränder.

Det franska energibolaget EDF säger att kärnkraftsproduktionen troligtvis kommer minska i helgen på grund av den överdrivna värmen. Frankrike har utfärdat en varning för extrem värme i södra delarna av landet.

Italien har utfärdat hälsovarningar och i Turkiet stängdes den strategiskt viktiga vattenvägen genom Dardanellsundet kort av för att rensa ett område för flygplan som bekämpade skogsbränder.

ANNONS

Senaste nytt

Smältande glaciärer

I Schweiz har värmen nått nya höjder och på måndagen rapporterades ett nytt rekord på 5 298 meter för den så kallade nollgraderslinjen, den höjd i Alperna där det är minusgrader.

Det är den högsta nivån sedan nollgraderslinjen började mätas för 70 år sedan.

”Ännu ett slag för glaciärer som redan har drabbats hårt i år. Snötäckningen finns bara på de högsta höjderna, säger Matthias Huss, till CNBC.

ANNONS

Han är chef för Schweiz glaciärövervakningsnätverk och medlem av Meterologiska världsorganisationens Global Cryosphere Watch-gemenskap.

Översvämningar och jordskred

Norge har de senaste veckorna drabbats av kraftiga regn, översvämningar och jordskred och varnar åter för kraftiga regn.

Officiella uppgifter visar att juli var den varmaste månaden som hittills uppmätts. Klimatkrisen, som främst drivs på av förbränningen av fossila bränslen, gör att extremväder och dess effekter blir vanligare och svårare.

“Det här är det nya normala och kommer inte som en överraskning”, säger Alvaro Silva, klimatexpert vid FN:s meteorologiska världsorganisation, i ett uttalande på tisdagen.

Oftare och mer extremt

Alvaro Silva säger vidare i uttalandet att frekvensen och intensiteten av extremväder, som värmeböljor och kraftig nederbörd, har ökat under de senaste årtiondena.

“Det finns hög tilltro till att mänskligt inducerade klimatförändringar från växthusgasutsläpp är den främsta drivkraften. Detta ger oss det långsiktiga sammanhanget för den ökande förekomsten och svårighetsgraden av sådant extremt väder och extrema händelser”, fortsätter han i uttalandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Snöklädda alper – snart ett minne blott? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS