Dagens PS

Europadomstolen gav schweiziska pensionärer rätt i klimatmål

Medlemmar i gruppen Seniorkvinnor for klimatskydd svarar reportrar efter domen i Europadomstolen som fastslog att dess medlemsländer är skyldiga att skydda sina medborgare från klimatförändringarnas skadliga effekter
Medlemmar i gruppen Seniorkvinnor for klimatskydd efter domen i Europadomstolen som fastslog att dess medlemsländer är skyldiga att skydda sina medborgare från klimatförändringarnas skadliga effekter. (Foto: TT/AP/Jean-Francois Badias)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

En grupp med över 2 000 kvinnliga pensionärer stämde den Schweiziska staten för dess klimatpolitik och i går gav Europadomstolen seniorkvinnorna rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gruppen med pensionärer kallar sig för Seniorkvinnor for klimatskydd och gårdagens dom är en milstolpe för kampen mot klimatförändringarna och kan påverka hela världen, det skriver CNN.

Kränkt mänskliga rättigheter

Europadomstolen beslutade på tisdagen att Schweiz misslyckande med att ta itu med klimatkrisen på ett lämpligt sätt är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Domstolen fastslår att stater är skyldiga att under de närmaste årtiondena fasa ut växthusgaser för att dämpa klimatkrisen.

Kvinnorna i gruppen Seniorkvinnor for klimatskydd hävdade i sin stämning att de värmeböljor som orsakas av klimatförändringar försämrar deras hälsa och livskvalitet och utsätter dem för risken att dö.

ANNONS

Senaste nytt

Kan inte överklagas

Europadomstolen fastslog att den schweiziska regeringen har kränkt några av kvinnors mänskliga rättigheter på grund av “kritiska luckor” i landets nationella lagstiftning för minskning av utsläppen av växthusgaser, samt misslyckats med att uppfylla tidigare klimatmål.

I ett uttalande sade domstolen att det här innebär ett brott mot kvinnors rättighet till effektivt skydd mot “de allvarliga negativa effekterna av klimatförändringar på liv, hälsa, välbefinnande och livskvalitet”, skriver CNN.

Det här är första gången som Europadmonstolen dömer ett klimatmål, domen kan inte överklagas och är därmed juridiskt bindande.

ANNONS

Kan bli liknande mål här

Enligt experter kan domen stärka andra pågående och framtida människorättsbaserade klimatmål i internationella domstolar. Den kan även öppna upp för många liknande stämningar i framtiden.

Jonas Ebbesson är professor i miljörätt vid Stockholms universitet och han tror att vi kan få liknande mål här i Sverige.

“Det är i högsta grad aktuellt för Sverige, där regeringen har vidtagit åtgärder som innebär att vi höjer våra utsläpp snarare än sänker dem”, säger han till TV4.

I två år har den ungdomsledda gruppen Aurora drivit en process för att stämma svemska staten för sitt bristande klimatarbete. Ida Edling är talesperson i Auroramålet.

“Nu har vi fått tydliga riktlinjer om att stater har ett ansvar att skydda mänskliga rättigheter från klimatkrisens effekter. Det betyder också att utrymmet för att få internationella domstolar att ta ställning till det här ansvaret och att specificera det här ansvaret för varje enskilt land, att det utrymmet blir större”, säger hon till TV4.

Naturkatastrofer för över fyra tusen miljarder 2023

Under förra året ökade de ekonomiska förlusterna på grund av naturkatastrofer i Asien och Stillahavsområdet till över 688 miljarder kronor.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS