Dagens PS

EU: Rekordförsäljning av luftkonditionering

AC
Luftkonditionering blir vanligare i europeiska hem. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Allt fler européer skaffar luftkonditionering, och i år slog försäljningen rekord till följd av en lång, varm sommar. Även i Sverige säljs allt fler system. Men det hela har en baksida – din AC skadar klimatet ännu mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2016 hade mindre än 10 procent av de europeiska hushållen luftkonditionering i sina hem. Sedan dess har andelen växt avsevärt, konstaterar CNBC.

Ett exempel är Storbritannien, där efterfrågan växte panikartat då men genomled flera värmeböljor.

”I början av den här sommaren var det ganska tyst. Vi fick vanligtvis 20 förfrågningar om dagen, säger Richard Salmon, chef för Londonbolaget The Air Conditioning Co.

Sedan kom hettan.

”Jag har varit här i 15 år och jag har aldrig sett något liknande”, säger Salmon till CNBC om den lavin av förfrågningar bolaget fick.

De europeiska länderna rustar sig för värmen och Sverige är inget undantag.

Redan 2020 kunde Elgigantens kommunikationschef Li Persson konstatera att bolaget på bara ett år hade tredubblat sin försäljning av portabla luftkonditioneringar och fläktar. I ett annat reportage kom AC-montörer med uppgifter om en tiofaldigad utbyggnad.

Ökat behov av luftkonditionering – genom luftkonditionering

Men det hela leder till ett moment 22 – mycket av den elektricitet som driver luftkonditioneringssystemen kommer från fossila energikällor – som i sig gör klimatet ännu varmare. I dag står det för ungefär lika stor andel av koldioxidutsläppen som flyget.

ANNONS

Ju mer vi kyler ner våra hem, desto varmare blir det. I dagsläget står kylning för en tiondel av energikonsumtionen i världen, enligt uppgifter från IEA.

Det är ett problem, även i Sverige, som främst producerar fossilfri el.

” Sverige har överlag nästan fossilfri elproduktion, men samtidigt sitter vårt elsystem ihop med resten av Europas. Om vi kraftigt ökar vår elanvändning här under en viss tid, kan det leda till att ett annat land där man har en mer fossil elproduktion, ökar sin produktion”, sa Kristina Östman, sakkunnig i Energi på Naturskyddsföreningen till SVT när hon blev intervjuad 2020.

Läs också:

Svettig? Här är knepen som gör ditt sovrum svalt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]