Dagens PS

EU-förslag: Rätt till reparation i 10 år

EU
EU-kommissionen har lagt fram lagförslag som skulle ge konsumenten rätt att få reparera inköpta varor efter att garantin löpt ut. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix / TT)
Anna Hedlund
Anna Hedlund
Uppdaterad: 23 mars 2023Publicerad: 23 mars 2023

EU vill ge konsumenter rätt att få reparera varor även efter att garantin löpt ut. Detta enligt ett lagförslag från EU-kommissionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionens förslag, som lades fram på onsdagen, går ut på att producenter ska erbjuda reparation i mellan fem och tio år efter inköpet oavsett om garantin gäller eller inte. På så sätt skulle man kunna öka varornas livslängd och skära ner på avfall.

Det här skulle gälla varor som tvättmaskiner, kylskåp, dammsugare och tv-apparater, skriver Reuters. Man förhandlar också om att även inkludera smartphones och surfplattor i förslaget.

Mycket slängs i onödan

I dag slängs många varor som annars kunde ha reparerats. En enkät gjord av Tysklands miljöbyrå visar att det i vissa fall var billigare att köpa en ny produkt än att reparera den befintliga. I andra fall var varan inte designad för att lätt kunna repareras.

I många fall valde konsumenten att byta ut varor som fortfarande fungerar för att de ville ha en nyare version. Därför förhandlar EU också om ett antal åtgärder som ska putta konsumenter mot mer hållbara produkter och ge dem tydligare information konsumtionens miljöpåverkan.

Onlinetjänst som stöd

I samband med detta vill EU lansera en onlinetjänst för konsumenter. Tanken är att hjälpa dem att hitta lokala reparationstjänster. Något som skulle hålla konkurrensen levande – och hålla priserna på en rimlig nivå.

Den europeiska konsumentorganisationen BEUC är positiv till förslaget. Dock hade det hade varit mera rimligt att bara förlänga garantitiden för långlivade varor som kylskåp, menar man.

Upp till bevis

ANNONS

En annan lag som föreslogs på onsdagen syftar till att få bukt med utbredd greenwashing. Tanken är att tvinga företag att bevisa att deras produkter faktiskt är “gröna” eller “ekovänliga”.

Lagförslaget är tänkt att omfatta allt från skönhetsprodukter till kläder och elektronik. Det skulle i så fall också reglera begrepp som “naturlig” och “klimatneutral” och “återvunnet innehåll”.

Läs även:
Greenwashing – så avslöjar du bluffen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]