Dagens PS

EU-forskare varnar efter värmerekord

Uttorkad sjö
Tuz är Turkiets näst största sjö. Sommaren 2021 torkade den helt ut. Italien och Spanien uppmätte värmerekord, som andra länder runt medelhavet. Dt rapporterar EU-forskare i sin senaste rapport. (Foto/Emrah Gurel /AP /TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

22 april är det Earth Day ­– jordens dag – och EU-anknutna forskare presenterade skrämmande fynd efter sommaren 2021. Skogsbränder, översvämningar och andra extrema väderhändelser satte prägel på det gångna året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Copernicus Climate Change Service är ett EU-anknutet forskningsinstitut som övervakar klimatförändringar i Europa och världen.

De senaste sju åren har varit de globalt sett varmaste någonsin. 2021 var i jämförelse ett av de kallare av dessa år, men sommaren i Europa var genomsnittligt varmare än någonsin tidigare. Den genomsnittliga globala havsytans temperatur för 2021 var den sjätte eller sjunde varmaste sedan 1850. Havsnivåhöjningen och glaciärsmältningen har fortsatt.

I Östersjön och östra Medelhavet var medeltemperaturen den högsta sedan åtminstone 1993. I juni och juli låg den i delar av Östersjön på mer än 5°C över genomsnittet.

Forskare presenterar skrämmande resultat

Medelhavsregionen upplevde en intensiv och långvarig värmebölja i juli och augusti med temperaturrekord i Italien och Spanien. Skogsbränder och översvämningar härjade på flera håll, enligt forskarna. Särskilt mycket bidrog skogsbränderna i Arktis till nya utsläpp.

Extremvädret slog på flera håll mot skördarna. I Sverige sjönk spannmålskörden med 16 procent. Även djurlivet drabbades svårt.

”EU:s Copernicus Climate Change Service har gett oss viktiga klimatinsikter för Europa och världen. Sådan heltäckande, gratis klimatdata är avgörande för att uppnå europeiska klimatambitioner för Green Deal och Net Zero”, Säger Mauro Facchini, chef för jordobservation vid EU-kommissionens generaldirektorat för försvarsindustri och rymd.

”Vetenskapliga experter som IPCC har varnat för att vi har ont om tid för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C. Denna rapport betonar det akuta behovet av att agera.”

Läs också:

ANNONS

Chile ransonerar vatten i Santiago
Sista chansen: Världens klimatforskare larmar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]