Dagens PS

EU blickar mot Sveriges biogas

EU blickar mot Sveriges biogas när det gäller att ställa om transportsektorn. (Foto: TT)
EU blickar mot Sveriges biogas när det gäller att ställa om transportsektorn. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 nov. 2020Publicerad: 16 nov. 2020

Sverige är världsledande inom produktion och användning av biogas. Nu vill resten av Europa veta hur den nordiska modellen kan bidra till omställningen av transportsektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av förra veckan hölls ett webbinarium med EU-parlamentariker från flera länder där det konstaterades att Sverige och övriga Norden är världsledande inom produktion och användning av biogas. För att den europeiska marknaden ska ta fart på allvar, måste först några hinder undanröjas, skriver branschorganisationen Energigas Sverige, i ett pressmeddelande.

“Trots alla ansträngningar från EU:s politiker och beslutsfattare minskar inte växthusgasutsläppen från transporterna i EU. Det är nu hög tid att se över regelverket och påbörja omställningen på riktigt. Varje gram fossilt koldioxid som släpps ut i atmosfären idag försämrar våra chanser att nå Parisavtalets mål,” säger Maria Malmkvist, vd för branschorganisationen Energigas Sverige, som var medarrangör till webbinariet.

Tre centrala åtgärder

Energigas Sverige och de övriga nordiska biogasorganisationerna, som också var medarrangörer till webbinariet, släpper nu sina gemensamma nordiska ställningstaganden i ett så kallat position paper. I det beskrivs det nordiska framgångsexemplet, och politikerna i Bryssel uppmanas till framförallt tre centrala åtgärder som alla hänger ihop inom ramen för EU:s gröna giv.

De går ut på att erkänna biogas som en viktig lösning för en snabbare omställning av transportsektorn och ett kostnadseffektivt sätt att nå de globala hållbarhetsmålen.

Inkludera klimatnyttan av biogas och andra avancerade förnybara drivmedel. Att styra enbart utifrån koldioxidutsläpp vid avgasröret har inte räckt som instrument för att minska transportsektorns utsläpp, och kommer inte räcka framöver, enligt direktivet.

Ställ ökade krav på medlemsstaterna att tillhandahålla infrastruktur för både el och gas, och säkerställ att infrastrukturen i allt högre utsträckning används för distribution av förnybar el och gas.

“Forskningen har länge varit på det klara med att biogas får toppbetyg när det gäller att ställa om transportsektorn. EU-kommissionens egna gemensamma forskningscentrum (JRC) visade nyligen att klimatnyttan av att använda biogas som drivmedel ligger på samma nivå som förnybar elektricitet,” säger Maria Malmkvist.

Läs mer: Kommunen som satsar på vätgas för E4:an

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]