Det svenska företaget Essity kommer börja använda rester från jordbruk i sina mjukpappersprodukter. ”Ett genombrott”, menar företaget.
Det är företagets anläggning i tyska Mannheim som börjar tillverka halmbaserat toapapper idag, och toapappret kommer primärt också att säljas i Tyskland, enligt Göteborgs-Posten.
Det är där man kommer att börja ägna sig åt vad som beskrivs som ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion. Fabriken ska börja tillverka hushålls- och toalettpapper som till 30 procent består av halmbaserad massa. Det kommer att säljas i Tyskland under varumärket Zewa.
Essity tillverkar flera olika hygienartiklar, bland annat blöjor och mensskydd och toapapper.
I ett pressmeddelande säger vd:n och koncernchefen Magnus Groth att tekniken är ett sätt för Essity att minska sitt klimatavtryck.
Alternativa fibrer
“Med pappersmassa gjort på alternativa fiber blir vi mindre beroende av färsk- och returfiber samt mer resurs- och kostnadseffektiva, alltmedan våra konsumenter kan göra mer miljövänliga val, säger Magnus Groth”
Essity räknar med att klimatavtrycket från toalettpapperstillverkningen kan minska med 20 procent genom den nya metoden.
En av anledningarna till halmbaserat papper blir mer miljövänligt i ett land som Tyskland, är att pappersmassan annars bygger på att råvarorna fraktas långt, medan halmen finns tillgänglig i närheten, förklarar Magnus Groth i en intervju med TT.
I Sverige är det inte aktuellt med någon fabrik för halmbaserat papper, eftersom den råvaran inte finns i tillräcklig mängd här.
Läs också:
Sju aktietips för en volatil börs
Aktie får tipset tack vara toapapperhysterin