Ett av de mest effektiva sätten för olje- och gasindustrin att bekämpa klimatförändringarna är att stoppa sina metanutsläpp.
En billig och effektiv lösning mot klimatförändringarna
Mest läst i kategorin
Om olje- och gasindustrin spenderar motsvarande cirka 2 procent av sin nettoinkomst 2022 för att fram till 2030 begränsa sina metanutsläpp, skulle sektorn vara på väg mot nettonoll till 2050, det rapporterar Bloomberg.
Billigaste och bästa sättet
En ny rapport från International Energy Agency, IEA, tyder på att det här är både det billigaste och det mest effektiva sättet för olje- och gasindustrin att bekämpa klimatförändringarna.
IEA skriver i sin rapport att: “Olje- och gasindustrin måste leda ansträngningar för att tackla metanutsläpp genom att anta en nolltoleransstrategi” mot läckor och avsiktliga utsläpp av metan.
“Metanreduktion i olje- och gasindustrin är ett av de billigaste alternativen för att minska utsläppen av växthusgaser någonstans i ekonomin”, står det i rapporten, skriver Bloomberg.
Senaste nytt
Går alldeles för långsamt
Visserligen stödjer regeringar i allt högre grad en minskning av sektorns metanutsläpp men rapporten fann att de övergripande framstegen går alldeles för långsamt, detta trots de rekordvinster olje- och gasindustrin fick 2022.
För att nå nettonoll senast 2050 måste de energirelaterade metanutsläppen, inklusive dem från kolbrytning, minska med cirka 75 procent till 2030, två tredjedelar av minskningen måste komma från olje- och gasindustrin.
Enligt rapporten kommer FN:s klimatkonferens COP28, i Dubai senare i år, vara en möjlighet för operatörer att åta sig att göra betydande nedskärningar till slutet av 2020-talet.
För det behöver pneumatik och pumpar bytas ut, återvinningssystem installeras och läckagedetektering samt reparationsprogram implementeras.
Ingen hög kostnad
Enligt IEA:s rapport skulle det kosta 75 miljarder dollar, motsvarande ungefär 802 miljarder kronor eller cirka 2 procent av olje- och gasindustrins nettoinkomst 2022, så det kan industrin finansiera.
IEA uppskattar att det skulle behövas ytterligare 15 till 20 miljarder dollar, 160 till 214 miljarder kronor, för att göra samma sak i låg- och medelinkomstländer och det kan bekostas av regeringar, industri och filantropi.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Larmet: Isen kan vara borta om sju år
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.