Världen kommer att behöva stora mängder av sällsynta jordartsmetaller för att bygga ut vindkraft och tillverka elmotorer. Men framställningen är problematisk. Nu har en grupp forskare från Cambridge tagit fram ett alternativ till metallerna, skriver Bloomberg.
Elbilar: Så kan vi ersätta sällsynta jordartsmetaller
Mest läst i kategorin
Tetraenit kallas det magnetiska material som kan ersätta sällsynta jordartsmetaller. I dag krävs dessa metaller till magneter för att driva vindkraftverk och elmotorer. Men produktionen är problematisk. Brytningen är skadlig för de anställda och närmiljön.
I dag framställs metallerna i huvudsak av kinesiska tillverkare, men brytningen har delvis lokaliserats till Myanmar. Där pågår även barnarbete och annat otillbörligt utnyttjande av arbetarna, vilket Dagens PS har nämnt tidigare.
Det är mycket troligt att sällsynta jordartsmetaller från den hanteringen hamnar i nytillverkade elbilar i Europa och USA. Tillverkningen har blivit beroende av materialen från Kina, som står för 80 procent av produktionen.
Därför kan det vara en mycket positiv nyhet att det nu finns ett ersättande magnetiskt material som kan framställas i laboratorier. Det är forskare från University of Cambridge i samarbete med en österrikisk grupp, som tillsammans har gjort upptäckten.
Sällsynta jordartsmetaller med politisk betydelse
Tetrataenit är en legering av järn och nickel – alltså vanliga och tillgängliga metaller – som har magnetiska egenskaper. Hittills har den varit svår att få fram på konstgjord väg. Materialet har gått att framställa i labb, men processen har varit komplicerad och kostsam. Nu har materialvetare hittat ett nytt sätt att framställa legeringen med hjälp av fosfor, skriver Bloomberg.
Upptäckten behöver kompletteras med fler studier, men om resultaten håller kan förändringen bli omvälvande.
Metallerna har fått internationell politisk betydelse då Kina har hotat med att kontrollera handeln genom att begränsa sin export. Nu skulle världsmarknaden då kunna bli mindre beroende av Kina, dels kunde den brist som finns på metallerna också upphävas.
Tetrataeniter finns i naturligt skick, men har hittills främst utvunnits ur asteroider. Där bildas det genom diffusion i låg temperatur under lång tid. Legeringen kallas också för meteoriskt järn.