Dagens PS

EEB: Miljarder till konsumenter med annan batteripolicy

Om batterierna inte satt fast i den elektronik vi köper skulle utsläppen kunna gå ner och konsumenterna tjäna pengar, menar Europeiska miljöbyrån EEB.
Om batterierna inte satt fast i den elektronik vi köper skulle utsläppen kunna gå ner och konsumenterna tjäna pengar, menar Europeiska miljöbyrån EEB. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 07 dec. 2021

Ett enkelt sätt att kapa utsläppen från elektronik med 30 procent, samtidigt som konsumenter tjänar 200 miljarder kronor – finns det. Ja, svarar Europeiska miljöbyrån. Nu lägger de fram krav på EU-kommissionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden för laddningsbara litiumjonbatterier kommer att fördubblas till 2030, enligt mång prognoser. Batterierna används i nästan all elektronik idag.

Återvinningen är det sämre med, och i många fall tvingas man byta ut en hel apparat bara för att batteriet har blivit dåligt, exempelvis i mobiltelefoner.

Europeiska miljöbyrån EEB kritiserar det här produktionsförhållandet i ett pressmeddelande, skriver TT (Ny Teknik).

Det är vanligt att batterierna inte går att byta. De kan sitta fast, mjukvaran kan vara låst, det kan saknas reservdelar, verktyg och manualer. Nästan alla telefoner och surfplattor har fastklistrade batterier.

”Tillverkarna slösar värdefulla naturresurser och tvingar konsumenter att ersätta produkter i förtid”, säger Jean-Pierre Schweitzer från EEB i pressmeddelandet.

200 miljarder mer till konsumenter enligt Europeiska miljöbyrån

Över 500 företag och ickestatliga organisationer går nu ut ett gemensamt uttalande till EU-kommissionen, EU-parlamentet och Europeiska rådet och kräver ändring.

EEB vill att EU-kommissionen går in med riktlinjer om att batterier ska gå att ta ut och byta i en kommande batteriförordning.

Om alla nya telefoner och surfplattor som säljs inom EU 2030 har batterier som är lätta att ta ut och ersätta kan utsläppen enligt rapporten sjunka med 30 procent och svinnet av exempelvis kobolt och indium kan minska. För konsumenterna skulle det innebära en besparing på närmare 200 miljarder kronor om de slapp ersätta fungerande produkter.

ANNONS

EU-kommissionen har visserligen föreslagit löstagbara batterier i arbetet med en batteriförordning, där man framför allt riktar in sig på batteriets livscykel. Men enligt uppropet kräver förslaget mer precisering, som när det gäller tillgången på reservdelar och mjukvara som förhindrar reparationer.

Läs också:

Northvolt har gjort 100 procent återvunnen battericell
Nu kommer batterirusningen – åtta aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS