Dubai badar i pengar från olja. Nu börjar dock hållbara projekt ta fart, frågan är bara hur pass seriöst det gröna tänket är?
Dubai lägger i grön växel: Genombrott eller tomma löften?
Mest läst i kategorin
Klimatmötet Cop28 har precis avslutats i Dubai.
Det sågas i stort sett av miljörörelsen som menar att världens ledare egentligen inte har lyckats komma överens om någonting konkret i att minska utsläppen.
Trots det beskrivs Cop28 av de deltagande länderna som “historiskt” eftersom det är första gången som fossila bränslen pekas ut för att vara orsaken till uppvärmningen på jorden.
Trots det kunde inte länderna komma överens om att börja fasa ut de fossila källorna.
Gröna projekt ersätter olja
Klimatmötet hölls i Dubai, som ligger i Förenade Arabemiraten – vilket räknas som ett av världens rikaste länder. Rikedomen har skapats genom det svarta guldet under sanddynerna, och olja är en naturtillgång som landet vill fortsätta att dra in pengar på.
Utsläppen inom landet, som har världens andra största utsläpp per capita efter grannlandet Qatar, ska dock kapas, och det har redan börjat ske genom en rad gröna projekt som solparker. Ett exempel är solkraftverket Noor Energy One som kan lagra energi i upp till 15 timmar.
“Vi når nästan 20 procent av Dubais elbehov här”, säger DN:s guide som vill vara anonym.
Obefogad kritik
Oljeländer som Förenade Arabemiraten får ofta kritik för att bara tänka på fortsatta pengaflöden genom fossila källor. Kritik som inte alltid stämmer, menar turkiska Nazli Vallee, som är marknadschef på en restaurangkoncern, och som är en av de miljontals utlänningar som har flyttat till Dubai.
“Vi bryr oss om samma saker som alla andra, inklusive klimatförändringarna. Jag tror att hela världen rör sig åt samma håll, men hur långt man har kommit beror på var man startat”, säger hon.
Elbilar och kärnkraft
Förenade Arabemiraten har nu lagt in en grön växel och bestämt sig för att hälften av landets energi ska komma från fossilfria energikällor till 2030.
Det ska ske genom bland annat solkraft, elbilar, kärnkraft och infångning av koldioxid. Aisha al Abdouli, som är chef för avdelningen för grön utveckling på klimatministeriet i Abu Dhabi, är positiv inför landets hållbara utveckling framöver.
“Du kommer att få se siffrorna och fakta tala för sig själva de kommande åren”, säger hon.
Det gäller dock som sagt de egna utsläppen inom Förenade Arabemiraten.
När det gäller exporten av fossila källor finns det inga planer på att lägga om. Det handlar om alldeles för mycket pengar i slutändan.
Läs även:
Klimatmötet: Miljarder satsas men håller löftena? – Dagens PS
Så ska blå ekonomi rädda klimatet – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.