Dagens PS

Dricksvattnet påverkas av klimatförändringarna

vattenkran
Vattenkvaliteten påverkas av klimatförändringarna och i framtiden kan vi behöva använda mindre dricksvatten. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 10 maj 2021

Möjligheten att få en god kvalitet på dricksvattnet kommer att påverkas av klimatförändringarna, därför går nu tre vattenbolag samman för att utveckla ny kunskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre vattenbolag i Skåne satsar nu på att gemensamt utveckla nya analysmetoder och ta fram ny kunskap. Detta för att öka kvaliteten på dricksvatten i klimatförändringarnas spår.

De tre vattenbolagen är Nordvästra Skånes vatten och avlopp, VA Syd och Sydvatten, deras mål är att ha utvecklat system för att mäta dricksvattenkvalitet i realtid till år 2025. Det gemensamma forskningsbolaget Sweden Water Researchatsningen ska driva satsningen.

Bakterietillväxten kan påverkas

Josefin Barup är utvecklingsingenjör på VA Syd och Sweden Water Research och en av dem som leder arbetet. Hon säger till Aktuell hållbarhet att klimatförändringarna gör att råvattnet kommer bli varmare, något som bland annat kan påverka vilka bakterier som växer till i vattnet i framtiden, det kan också ge ökad mikrobakteriell tillväxt.

Även vattnets lukt och smak kan förändras. Vattenkvaliteten kan också förändras av ökande skyfall eftersom de drar med partiklar från omgivande mark.

Behöver använda mindre vatten

“Det pågår också spännande forskning om brunifiering av våra insjöar, där man tror att det finns en koppling till klimatet. En mer indirekt faktor är att vi kommer behöva använda mindre dricksvatten är vi gör i dag, vilket påvekar vårt ledningsnät eftersom det blir mindre omsättning i ledningarna. En annan sak är att om vi får ett utbrott av koliforma bakterier eller något annat kan vi behöva spola ut det, vilket förutsätter att vi har vatten i överskott”, säger Josefin Barup till Aktuell Hållbarhet.

Läs mer: Klimatförändringarna hotar militären – som inser att de utgör problemet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & Finans

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

23 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sverigefonderna som dominerade året

23 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

Nyligen påstod Kina ha hittat guld för rekordpriser. Men stämmer det verkligen? Och vad innebär det för Kina? Det förklarar Edvard Lundkvist i studion. Enligt de kinesiska myndigheterna är fyndet värt ungefär 870 miljarder kronor och tros innehålla mer än 1 000 ton guld. Detta skulle kunna placera fyndet bland de största i världshistorien. Trots […]