Inredningsdesigner Carolina Härdh, stadsbonden Klara Hansson från Stadsnära odling i Göteborg och entreprenören Filip Lundin på Sopköket i Stockholm, vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021.
De vann hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021
Mest läst i kategorin
Hållbar utveckling i krogbranschen
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt är ett innovationsprogram instiftat av White Guide, på initiativ av Stockholm Gas. Programmet syftar till att motivera till hållbar utveckling inom den svenska restaurangbranschen.
För att vinna 100% Cirkulärt och ta del av innovationsstödet bör vinnarens idé matcha de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och ha stor utvecklingspotential.
Under hösten har trettio idéer på temat cirkulär ekonomi inkommit från svensk krognäring. Av dessa förslag har en jury utsett tre pristagare. Alla med passion för innovation och miljö.
Från svinn till win
Carolina Härdh, är inredaren som omvandlar restaurangernas matrester till ett beständigt byggmaterial och utifrån det skapar inredningsdetaljer till krogbranschen.
Med hjälp av skalen från havets läckerheter och fiskrens har Härdh bland annat designat möbler, bord och bordsdekorationer. Nu är tanken att bygga vidare på idén i större skala och inspirera andra till liknande lösningar som minskar matsvinnet.
Stadsbonden och projektledaren Klara Hansson på Stadsnära odling, vinner priset för sin ekologiska modellodling på Angereds gård i Göteborg. Ett projekt som hon sedan tre år tillbaka driver enligt principerna för så kallad market gardening.
Odlingen som förlagts på kommunens mark, är en modell för odling nära staden, där man nyttjar ytor som annars inte används och producera mat. Även här finns utvecklingsplaner planer, då outnyttjade markområden finns på många håll i landet.
Färdiglagade frysrätter på räddade råvaror
Den tredje pristagaren Filip Lundin, vid restaurang Sopköket tar hem priset för sin idé med fryst färdigmat, gjord på räddade råvaror från livsmedelshandel och restaurang. En vision, som tack vare Sopkökets efterforskningar på området ser ut att kunna förverkligas och skalas upp till stor volym.
“Vinnarna är exempel på idéer som konkret kan göra stor skillnad för omställningen till ett sundare matsystem, både på restaurang och i hemmen”, säger Per Styregård, juryns ordförande.
Utöver äran får de tre pristagarna nu möjligheten att utveckla sina idéer under våren 2022.
Läs även: Infångad koldioxid blir algnäring
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.