Dagens PS

Datahallar utmanar Irlands energiförsörjning

datahall
Irland lockar till sig stora techföretag där många nu jobbar. Men industrin är energislukande. (Bild:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

Irland har gjort sig känt för att dra till sig techbolag och deras verksamheter. Men de många datahallarna kan förstöra landets hållbarhetsmål. Datahallar står för en ökande del av Irlands energiförbrukning, enligt CNN Business.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Google, Faccebook, Intel och Apple har alla sina europeisk huvudkontor på Irland. Anledningen är landets mycket låga bolagsskatt, enligt CNN. Man har också under en längre period profilierat sig om en god värd för IT-företag.

Bara mellan 2020 och 2021 ökade antalet datahallar med 25 procent. Många av företagen som äger dem är inte ens öppna med vilka kunderna är eller vad de används till. Men att man använder sina servrar är mycket tydligt – de slukar allt mer av den irländska elkapaciteten. 2021 gick 17 procent av den el som produceras på Irland till datahallar.

Under de senaste fyra åren har datacenter på Irland varit så energislukande att de har motsvarat förbrukningen i en halv miljon genomsnittliga hushåll på ön. De står också för 1,85 procent av landets koldioxidutsläpp, eftersom all el de konsumerar inte är fossilfri.

Datahallar lönsamma för Irland

Det här leder till en intressekonflikt i politiken, när näringsliv och hållbarhet ska vägas mot varandra.

En talesperson för det irländska miljö och klimatdepartementet säger till CNN att regeringens nya klimatplan 2021 identifierar energiåtgången i datahallarna som en viktig fråga. Regeringen kommer att se över sin strategi för datahallarna “för att försäkra att fler sådana aktörer bara kan växa fram om det sker med hänsyn till utsläppstak i sektorerna målen för hållbar energi”.

Hur en sådan policy skulle påverka marknaden vet man inte. Idag sysselsätter techbolagen 37 000 personer och genererar 35 miljarder euro, varav en del i slutändan hamnar i statskassan.

Läs också:

Apple släpper ny Iphone och Ipad
Fondförvaltare: Sluta satsa på stora techföretag

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]