Nya klimatinitiativet ska få världens länder att sikta högre än att bara bli koldioxidneutrala – så ska Danmark och Finland gå till väga.
Danmark och Finland ska bli världsledande på negativa utsläpp
Mest läst i kategorin
När så många länder brottas med att minska på koldioxidutsläppen, tar Danmark, Finland och Panama nästa stora steg – mot målet att nå negativa utsläpp. Det rapporterar Euronews.
För att ge naturen en skjuts på vägen ska de tre nationerna alltså avlägsna mer koldioxid från atmosfären än de släpper ut.
Tack vare sina stora skogar, som fungerar som en enorm kolsänka, har Panama redan nått målet. Finland och Danmark hoppas kunna uppnå detta till 2035 respektive 2045.
Läs mer: Så ska blå ekonomi rädda klimatet – Dagens PS
“En enorm utmaning”
Finlands strategi är tredelad: minska utsläppen, utvidga skogarna och investera i teknik för koldioxidfångst och -borttagning.
“Det är en enorm utmaning att bli koldioxidneutral och sedan koldioxidnegativ”, säger Finlands miljöminister Kai Mykkänen.
Till skillnad från Panama och Finland saknar Danmark stora skogar. Här ser man i stället ny teknik som avgörande för att uppnå klimatmålen.
Bland annat har man påbörjat bygget av en ny koldioxidfångstanläggning som förväntas vara i drift till 2026.
Senaste nytt
Kritikerna: Ineffektivt och riskabelt
I dag är cirka 40 stora koldioxidfångstprojekt i drift runt om i världen. Dessa tar in 45 miljoner ton koldioxid varje år – ungefär 0,1 procent av de 36,8 miljarder ton som släpps ut globalt.
Nikki Reisch, programdirektör för klimat och energi vid Center for International Environmental Law, menar att hela idén med koldioxidfångst är ineffektiv, oekonomisk och riskabel.
“Den industri som har fört oss till randen av en klimatkatastrof kommer inte att rädda oss från den”, säger hon.
Läs mer: Arkitekten: “Klimatförändringar ett designfel” – Dagens PS
“Många skakade på huvudet”
Trots detta sätter Danmarks miljöminister Dan Jørgensen sin tillit till att tekniken ska visa sig effektiv för att uppnå det koldioxidnegativa målet.
“När vi beslutade att göra den första havsbaserade vindkraftparken 1991, skakade många på huvudet och tänkte att det var galet eftersom det är alldeles för dyrt,” säger han.
Idag står vindenergi för nästan 50 procent av Danmarks elektricitet.
Läs mer: Studie: Så snart kan Europa drabbas av “megatorka” – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.