Dagens PS

COP28: Sverige skriver under kärnkraftsavtal – tredubbling till 2050

COP28: Sverige skriver under kärnkraftsavtal – tredubbling till 2050
Sverige är ett av länderna som undertecknat avtalet om tredubbling av kärnkraften. Foto: Pixabay/Markus Distelrat
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 dec. 2023Publicerad: 02 dec. 2023

Sverige är ett av 21 länder som skrivit under ett globalt avtal om att öka världens kärnkraft. Kärnkraften ska tredubblas fram till 2050.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige ska jobba för att tredubbla världens energiuttag från kärnkraft.

Tillsammans med 20 andra länder – bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Sydkorea – ska Sverige jobba för att tredubbla världens energiuttag från kärnkraft till 2050 uppger bland annat SVT och Bloomberg.

Nödvändig för net zero

USA:s klimatrepresentant John Kerry säger att är kärnkraften nödvändig för att nå det klimatneutrala målet (net zero) skriver Bloomberg.

Kerry säger också att det finns “tusentals miljarder dollar” som bara väntar på att hitta kärnkraftsprojekt som investeringar.

För dyrt att bygga

Avtalet säger bland annat att att kärnkraft ska drivas “utifrån högsta miljömässiga och säkerhetsmässiga standard”, uppger SVT.

Kritikerna lyfter det faktum att trots att kärnkraft är utsläppsfritt tar det för lång tid för ett nytt kärnkraftverk att börja producera. Ett annat argument är att det är för dyrt att bygga kärnkraftsverk för att det ska vara en realistisk lösning före 2050 uppger Bloomberg.

“Vi säger inte att det här är den allomfattande lösningen för klimatförändring”, säger John Kerry enligt Bloomberg. “Men du når inte netto noll till 2050 utan kärnkraft.”

ANNONS

Läs även: Regeringen river hindren för ny kärnkraft (Dagens PS)

Läs även: Vindkraften producerar mer än kärnkraften (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]