Dagens PS

Baksidan av den gröna omställningen

halvledare
Techjätten Nvidia är ett av de mest framgångsrika chipbolagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 dec. 2023Publicerad: 27 dec. 2023

Världens aptit på halvledare ökar rekordsnabbt. Då finns det ingen tid att kontrollera utsläppen inom industrin, eftersom produktionen måste fortgå – till varje pris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det viktigaste för chiptillverkarna verkar vara att vinna racet i en tid då världen formligen skriker efter halvledare. Amerikanska Intel har precis uppgett att bolaget storsatsar i Israel där det nu byggs en ny chipfabrik för 25 miljarder dollar.

Chiptillverkning ökar snabbt

Det är snabba svängar som gäller för chiptillverkarna, där utvecklingen och efterfrågan går rekordsnabbt. Då får hållbarhetstänket stå åt sidan, åtminstone i nuläget.

Halvledarindustrin får ofta kritik för att vara en stor utsläppare, eftersom det rör sig om olika kedjor som skapar utsläpp längs vägen och samtidigt använder råvaror och stora mängder vatten.

Halvledare tillverkas av kisel, som bränns i stora ugnar, där både el-och vattenbehovet är väldigt stort. Ett exempel är världens största chiptillverkare TSMC som använder 6 procent av Taiwans el och 10 procent av öns vatten – vilket ibland leder till vattenbrist.

I San Francisco anklagas chipindustrin för att ha förorenat lokala områden.

ANNONS

Senaste nytt

Saknas hållbarhetstänk

Samtidigt som det kommer kritik att det ofta saknas hållbarhetstänk inom industrin behöver världen nya halvledare och vill inte uppleva samma problem med leveranskedjorna som under pandemin. Fortsatt produktion går därför före miljön, både från tillverkarnas och myndigheternas håll.

Trots det har bolagen redan börjat se över sina utsläpp på sina håll. Det går ofta hand-i-hand med att minska sina energikostnader, samtidigt som bolagen synas allt mer av konsumenterna.

ANNONS

TSMC har tagit åt sig kritiken och återvinner numera 85 procent av sitt vatten. Intel använder redan 80 procent grön el till sina fabriker och har inrättat stränga vattenprogram i en rad länder där produktionen sker, enligt Fortune.

Samtidigt som chipproduktionen rusar vidare är det viktigt att komma ihåg att halvledare också används till smarta nät, elektriska transporter och i övergången till förnybara energikällor.

Så miljötänket finns med, om än på ett lite mer indirekt sätt.

Läs även:

Vinstras för Sony när chipförsäljningen störtdyker – Dagens PS

Press på Biden efter chip-fynd i Huawei-mobil – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]