Bryssel ger nu grönt ljus för EU-länderna att svara på USA:s subventioner, och det “gröna kriget” är alltså i full gång. Det handlar om att hålla clean tech-bolagen på den här sidan Atlanten.
Bryssel ger grönt ljus för det "gröna kriget"
Mest läst i kategorin
När nu Bryssel ger klartecken för EU-länderna att matcha de subventioner som USA erbjuder projekt för grön omställning innebär det att det gröna kriget går in i ett helt nytt läge.
Bryssel vill rädda grön omställning
I dagens besked från EU-kommissionen får storskalig offentlig finansiering av projekt för grön omställning alltså grönt ljus – förutsatt att projekten har erbjudande om subventioner från annat håll utanför Europa, vill säga.
Svar på USA:s klimatpaket
Det är ett direkt svar på Joe Bidens klimatpaket, värt 369 miljarder dollar (nästan 3 800 miljarder kronor) i subventioner och skattelättnader, en konflikt som Dagens PS tidigare rapporterat om.
Beslutet är ett jättesteg bort från hur statliga subventioner tidigare har fått användas inom EU.
Miljarder euro
Åtgärden som nu presenteras gör att EU-länderna kan pumpa in miljarder euro (hundratals miljarder kronor) i cleantech-produkter som till exempel solpaneler, batterier, vindkraftverk och värmepumpar, skriver Financial Times.
“Det här är snabba och smutsiga pengar för att svara upp mot amerikanarna”, säger en källa som varit med och utvecklat planen enligt FT.
Vill ha kvar clean tech-tekniken
EU har snabbat på processen för att försöka locka kvar cleantech-företagen, där bland annat Volkswagen lagt planerna på en batterifabrik på is.
Biltillverkaren väntar på EU:s svar på de 10 miljarder euro (knappt 114 miljarder kronor) som USA erbjudit som incitament att bygga fabriken där.
Bryssel lättar på regler
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, ska snart träffa USA:s president Joe Biden, och de båda ledarna väntas diskutera Europas begäran att europeiska bolag ska få de enorma subventioner som erbjuds under IRA, den amerikanska klimatpaketet.
Bryssel har tidigare haft regler för att undvika dyra subventionskrig, som kan ställa en medlemsstat mot en annan.
Matcha USA-subventioner
Under pandemin och den ekonomiska kris som följt på Rysslands anfallskrig mot Ukraina har de reglerna tänjts en hel del.
Det finns dock fortfarande krav: EU-länderna får nu matcha USA-subventioner, upp till en gräns. Projekten måste fortfarande vara ekonomiskt bärkraftiga i Europa, för att undvika att subventionerna blåser upp ett företags vinster.
Fattigare områden prioriteras
En ansökan måste komma från en medlemsstat i en mindre rik region eller från tre länder där minst två är i mindre utvecklade områden.
Kraven kommer efter kritik från sydliga och östliga EU-medlemmar, som fruktar att de rika industriländerna Tyskland och Frankrike ska subventionera sina industrier på bekostnad av andra skriver FT.
Läs även: EU och USA i grönt bråk: Storbritannien i kläm
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.