Dagens PS

Bloomberg: Det våras för kaffemuggs-skatten

kaffemugg-skatt-miljö
Berkeley i Kalifornien ska införa en skatt på ”to-go” muggar för kaffe. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 30 apr. 2019Publicerad: 30 apr. 2019

På många ställen i USA är det numera förbud mot att använda plastkassar. Nu ska Berkeley i Kalifornien införa en skatt på ”to-go” muggar för kaffe.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett längre reportage på Bloombergs sajt skriver Emily Chasan om kuststaden Berkeley i nordvästra Kalifornien och dess många initiativ för att förbättra miljön. Enligt artikeln slängs ungfär 40 miljoner kaffemuggar bort varje år – bara i småstaden Berkeley. Nu ska staden införa en skatt på 25 cent per mugg, en summa motsvarande drygt 2 kronor, och hoppas att andra följer deras exempel.

Världshaven är fyllda med plastskräp, så nu försöker regeringar runt om i världen införa ett förbud mot plastmuggar, forsätter Chasan. Senast i mars i år bestämde EU att införa ett plastmuggsförbud från och med 2021.

Ett globalt förbud mot engångsmuggar, både av plast och papper, skulle resultera i stora omkostnader för företag som Starbucks, Dunkin Donuts, och McDonald’s, menar artikelförfattaren. De stora kaffekedjorna har försökt att hitta nya lösningar, men utan mycket framgång:

”Det skaver i min själ”, säger Scott Murphy, vd för Dunkin Brands Group som äger Dunkin Donuts, till Bloomberg. Hans bolag använder ungefär en miljard muggar om året, och Murphy menar att de jobbat på en ny design med nya material för deras kaffemugg sedan 2010.

För 10 år sedan sa Starbucks i ett uttalande att de siktar på att servera 25 procent av allt sitt kaffe i återanvändbara muggar, enligt artiklen. Sedan dess har de reviderat ner det målet.

En del i lösningen kan stavas återvinning, menar Chasan. Muggar som är lätta för naturen att bryta ner kan hjälpa till i övergången till återanvändningsbara muggar – frågan är bara det motiverar folk att verkligen ändra sitt beteende, avslutar hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]