”Strålande tillväxt” är betyget för svensk solenergi. Nu står striden om vilken mark vi ska använda till våra solcellsparker.
Bitter strid om mark kan stoppa solenergi
Mest läst i kategorin
170 solparker godkändes av länsstyrelserna i Sverige under 2022. De står för en produktion på 1,2 terawattimmar. Samtidigt avslogs 67 ansökningar, enligt Svensk solenergi.
Solenergin växer generellt i Sverige och beräknas enligt Energimyndigheten år 2026 generera 7 terawattimmar per år, konstaterar energi.se.
Ett av de företag som satsat stort är Alight som byggt över 50 anläggningar i Sverige, både i form av solcellsparker och som takinstallationer på större fastigheter.
”Vill underlätta”
”Vår affärsmodell är att sälja elen till stora företag. Vi har skrivit ett antal stora kontrakt, till exempel med H&M, Swedbank och Axfood. Vi vill underlätta för energiintensiva företag att ställa om till förnybart genom att gå över till solenergi”, säger Warren Campbell som är operativ chef på Alight.
”Den största utmaningen är tillståndsprocesserna, där markfrågan är svårast. Inhemsk livsmedelsproduktion är ett angeläget riksintresse och därför blir det diskussioner i vissa län när planer för solcellsparker på jordbruksmark kommer upp, konstaterar Warren Campbell.
Tusen fotbollsplaner
I Ås utanför Edsele i Sollefteå kommun ska bolaget Ilmatar Solar AB bygga en solcellspark på 591 hektar – motsvarande storleken av tusen fotbollsplaner.
”Vi ska fördubbla elenergin i Sverige till 2035. Därför tittar vi på parker från Skåne upp till Edsel i norr”, säger Robert Wedmo som är tillståndschef på bolaget, till SVT.
Här är markanvändningen inte den primära konflikten utan att de närboende känner sig ”överkörda” i processen.
”Vi förstår att det finns en oro att det här ska störa deras närmiljö men vi har ändå gjort avvägningen att gå vidare och undersöka området”, säger Robert Wedmo.
Kräver utredning
Ilmatar Solar står även bakom planerna på en solcellspark på 380 hektar, där 900 000 solpaneler ska producera 400 gigawattimmar el och täcka 20 0000 normala villors förbrukning, vid i närheten av Västervik.
Där har politikerna krävt en ordentlig utredning innan projektet dras igång, skriver Västerviks-tidningen.
Den just nu hetaste striden står i Skåne där danska European Energy vill bygga en solcellspark i Svedberga norr om Helsingborg.
Det handlar om ett drygt 230 hektar stort fält, som skulle generera hushållsel motsvarande 35 000 villors normalförbrukning.
Möts av motstånd
Projektet kräver en investering på 1 miljard kronor, men möts av hårt motstånd eftersom den mark det handlar om tillhör Sveriges bördigaste åkermark.
Länsstyrelsen i Skåne vill stoppa projektet som nu ska prövas i högsta instans.
”Jordbruksmark är enligt lagen skyddad från exploatering, och då spelar det ingen roll om den delvis odlas. Man kan göra undantag för andra väsentliga samhällsintressen om dessa inte kan tillgodoses på annat sätt. Bolaget har inte visat att det inte går att bygga solparken på annan plats”, hävdar Helena Holmgren, chef för naturprövningsenheten hos länsstyrelsen i Skåne, till DN.
Läs även:
Framtidens solenergi – ett världsrekord – Dagens PS
Europas solenergiindustri varnar för att införa tullar – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.