Dagens PS

Bill Gates och Jeff Bezos satsar på "grön" cement

Grön cement
Bill Gates är en av de som investerar i "grön" cement. (Foto: TT/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 06 juli 2021

Kampen om att framställa cement utan stora utsläpp intensifieras – stora investerare som Bill Gates och Jeff Bezos backar startups som satsar på “grön” cement. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Betong är den näst vanligaste handelsvaran i världen, efter vatten. Det är också en av de skitigaste, industrin släpper ut 2,6 miljarder ton koldioxid per år, runt sex procent av de globala utsläppen. Om det vore ett land, så skulle det vara den fjärde största utsläpparen i världen, strax efter Indien men före Ryssland och Japan, skriver Financial Times.

“Ett av de tuffaste problemen”

För att tillverka betong används cement, och att knäcka nöten om hur man kan tillverka betong utan att släppa ut stora mängder koldioxid beskrivs av Financial Times som “ett av de tuffaste problemen i tung industri”.

Men det finns många som satsar på att lösa det – och det drar till sig intresse från några av världens mest prominenta tech-investerare. Bill Gates Breakthrough Energy, Amazon Climate Pledge Fund startad av Jeff Bezos och riskkapitalisten John Doerr är några av de som nämns av FT. Mer än 100 miljoner dollar i riskkapital har satsats i cement-startups de senaste 12 månaderna.

Även stora spelare i cementindustrin som schweiziska Holcim och tyska HeidelbergCement arbetar på problemet. De senare har presenterat en satsning på CSS (Carbon capture and storage) på Gotland i Sverige, som Dagens PS rapporterat om. Satsningen i Sverige är dock inte tilltänkt förrän 2030 – och frågan är om teknikutvecklingen kan gå fortare än så när sådana som Bill Gates och Jeff Bezos lägger sig i och vill plocka fram “grön” cement.

“Det här området är väldigt intressant för oss eftersom det är ett stort problem som måste lösas. Det finns olika sätt att närma sig det, för det verkar som ett sådant otillgängligt problem. Det är till sin natur en växthusgasutsläppande produkt.  Bara den naturliga processen att skapa den släpper ut kol i atmosfären”, säger Jonah Goldman, vd på Bill Gates-ägda Breakthrough Energy som nyligen investerat i tre cement-startups, Solidia, CarbonCure och Ecocem.

Många olika lösningar för att sänka utsläppen

Den nya generationens cementbolag har alla olika lösningar som går ut på att antingen sänka mängden koldioxidutsläpp som behövs för att producera cement, eller lagra koldioxiden i de färdiga betongblocken. Att plocka fram helt grön cement blir mycket svårt – men det går åtminstone att göra industrin grönare.

Kanadensiska Carbicrete har helt tagit bort behovet av cement och använder i stället stålslagg för att producera betong, som Dagens PS tidigare rapporterat om. CarbonCure som också är kanadensiskt skjuter in CO2 i mixningsprocessen när cement och vatten bildar betong, vilket sänker de totala utsläppen. Företaget backas bland annat av Mitsubishi, Microsoft och Amazon.

ANNONS

Solidias process går ut på att sänka mängden vatten i processen och i stället låta materialet reagera i en kammare fylld av koldioxid som binds i den färdiga betongen, som består av 3-5 procent ren koldioxid.

Blir dyrare än i dag

En gemensam faktor alla satsningarna har är att det än så länge blir dyrare tillverkningskostnad än traditionell cement. Företagen hoppas på att marknaden snart ska regleras till att ta hänsyn till utsläppen i högre grad. Lord Adair Turner, ordförande för brittiska Energy Transitions Commission beräknar att koldioxidneutral cement kommer att vara dubbelt så dyrt som den variant med höga utsläpp som används i dag.

”Så det väcker frågor om vem som ska betala för det, vem som kommer att vara villiga att betala mer för en byggnad gjord av cement utan koldioxid. Det är mer av en utmaning än för bilar och stål”, säger han till Financial Times.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS