Dagens PS

Biljoner krävs till utvecklingsländers klimatomställning

Mari Pangestu, en före detta tjänsteman vid Världsbanken, menar att det kommer behövas flera biljoner kronor om året till utvecklingsländers klimatomställning
Mari Pangestu, en före detta tjänsteman vid Världsbanken, menar att det kommer behövas flera biljoner kronor om året till utvecklingsländers klimatomställning. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2023Publicerad: 07 aug. 2023

Enligt en före detta tjänsteman vid Världsbanken behövs över en biljon dollar om året till utvecklingsländernas klimatomställning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bristen på finansiering har gjort det svårt för utvecklingsländer att få ned sina höga koldioxidutslätt och övergå till grön energi, det rapporterar CNBC.

Det har lett till spänningar mellan utvecklingsländer och utvecklade länder som vill ha fler framsteg inom sådant som rör klimatomställning.

Klimatomställning handlar om övergång

Mari Pangestu är en före detta tjänsteman vid Världsbanken, och tidigare handels- och turismminister för Indonesien.

Hon menar att den här debatten kommer fortsätta om inte utvecklade länder kan se att det här handlar om både utveckling och klimat och inte bara om klimat.

“Och det har varit källan till spänningen. Du kan inte skilja de två åt”, sade sade hon till CNBC på torsdagen och underströk “nyckelordet är faktiskt, övergång”.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Mellan 10 och 32 biljoner

För att gå över från höga utsläpp till ren energi krävs att vi har resurser.

ANNONS

Mari Pangestu menar att utvecklingsländer kommer behöva mer än en biljon dollar, drygt 10,6 biljoner kronor, om året för att kunna göra betydande framsteg i sin klimatomställning.

Hon sade till CNBC att uppskattningen är 1 biljon dollar till 3 biljoner dollar per år, för att utvecklingsländer ska kunna klara sin klimatomställning och övergå till grön energi.

Bristen på framsteg

Hon menar att en del av konflikten vid G20:s klimatministrars möte i Indien i slutet av juli var bristen på framsteg.

Samtalen avslutades då utan konsensus i avgörande frågor för att hantera klimatkrisen, exempelvis frågan om finansiering för att stötta utvecklingsländer i sin klimatomställning.

Klimatmötet i juli sågs som en chans för världens största förorenare att ta konkreta steg inför G20:s toppmöte i september och COP28-toppmötet i december.

Ingen överenskommelse

Misslyckandet att nå en överenskommelse kritiserades hårt av miljöaktivister.

“Europa och Nordafrika brinner, Asien är härjat av översvämningar men G20-klimatministrarna har misslyckats med att komma överens om en gemensam riktning för att stoppa klimatkrisen som eskalerar dag för dag”, säger Alex Scott från tankesmedjan E3G till CNBC.

ANNONS

Han säger att rapporter om att Saudiarabien och Kina kväver forumets politiska utrymme att ens diskutera en ny riktning på energiomställningen går emot deras egna påståenden om att de försvarar utvecklingsländers intressen.

Avvisas av Kina

Kina avvisar rapporter om att de ska ha hindrat klimatduskussioner vid G20:s klimatmöte och dess utrikesministerium insisterar på att mötet “nådde positiva och balanserade resultat”, skriver CNBC.

“Men vissa länder införde geopolitiska frågor som ett hinder och mötet misslyckades med att anta en kommuniké. Kina tycker att det är beklagligt”, sade ministeriet utan att utveckla det, enligt CNBC.

Mari Pangestu framhåller att det är brådskande att ta itu med klimatkrisen och det kräver större ansträngning från alla, samt att en del av det måste komma från länders egna resurser och en del från multilaterala utvecklingsbanker och andra källor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De satsar 65 miljarder på klimatomställning Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]