Dagens PS

Bad i bajs: 100 000 ton avlopp släppt i Mälaren

Mälaren
Här ligger drivor av avlopps-slambollar. Foto: Christoffer Storskaas
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

Enligt en intern rapport från Stockholm Vatten och Avfall släpptes 50 000 ton orenat avlopp och 100 000 ton delvis renat avlopp ut i Mälaren bara den 2 juli. Utsläppet gjordes nära några av Stockholms populära badplatser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 31 juli släpptes 15 400 ton, dvs 15,4 miljoner liter, delvis renat avloppsvatten och 4,1 miljoner liter orenat avloppsvatten rakt ut i Mälaren vid Henriksdals reningsverk, enligt kommunala uppgifter som Dagens PS begärt ut.

MISSA INTE: Uran-kriget: Därför kan kuppen i Niger skada Europas kärnkraft (Dagens PS)

En droppe i Mälaren…

Men de avloppsvattenmassorna är ingenting mot vad som hände i början på juli, vilket hamnkapten Christoffer Storkaas på Stora Höggarn fick det tvivelaktiga nöjet att erfara.

Utan någon förvarning började det flyta iland små bollar av fett, toapapper, färgglada tops och bindor den femte juli. Saker som inte hör hemma på badstränderna. Men drivorna hopade sig för hamnkapten.

“Det är vidrigt, och jag vet vart det kommer ifrån”, säger Storkaas till Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

Skitgöra i Mälaren

Det var första och andra veckan i juli som han fick spendera med de andra på Stora Höggarn för att gräva upp nästan 100-150 kilo avloppsrester på stränderna på den västra sidan av ön.

Men ingen vågar bada ändå.

ANNONS

“Problemet är att man aldrig vet när de här utsläppen kommer. Systemen är så gamla att ett litet regnoväder är allt som krävs för att de ska släppa ut avloppet rakt i Mälaren”, säger Storkaas.

Kommunen slår ifrån sig

På kommunala bolaget Stockholm Vatten och Avfall, SVOA breddar man med jämna mellanrum. Det innebär att man släpper ut avloppsvatten, när det riskerar att svämma över.

“När det sker ett skyfall är det viktigt att avloppsvattnet inte svämmar på reningsverket eller för den delen i folks badrum eller källare”, säger Alexandra Fleetwood, pressperson på SVOA.

2 juli: Olyckan i Mälaren

Den 2 juli inträffade ett regnoväder i Stockholms län, som översvämmade dagvattenbrunnarna och reningsverken.

Därför släppte man enligt kommunens incidentrapporter ut 133,9 miljoner liter delvis renat avloppsvatten, och 46 miljoner liter orenat avloppsvatten rakt ut i Mälaren bara vid Henriskdals reningsverk. Det är nästan 200 000 ton avfallsvatten från ett enda reningsverk som släpptes rakt ut i Mälaren, för att sedan nå Östersjön.

Man ska se det som en säkerhetsventil. Men särskilt säkert känns det inte för Christoffer Storkaas och de andra på Stora Höggarn – en liten ö utanför Lidingö.

Ingen vågar bada

ANNONS

Allt avloppsvatten som släpps ut i Mälaren uppströms måste förr eller senare passera förbi Stora Höggarn och öarna i Skärgården på vägen ut mot Östersjön.

“Eftersom vi inte vet när de släpper ut så är det ingen som vågar bada”, säger han.

“De som gör det måste ju bada i en kontinuerlig ström av avföring, avloppsfett, bindor och annat som folk spolar ner i toaletten”, säger han.

Avföring och Intestinala enterokocker

Har man ett öppet sår och badar med det som finns i avloppet, Ekolibakterier och emptrokocker, är faktiskt livsfarligt om man är äldre eller har ett öppet sår som kan bli infekterat, menar han.

“Vi borde få veta omedelbart om det skett ett utsläpp, inte läsa om det i slutet av året i någon miljörapport”, säger Storkaas.

Långt ner under vattenytan släpps avloppsvattnet ut för att inte störa badgäster i närheten. Men det som händer då är att avloppet flyter i land några dagar senare, någonstans nedströms.

“Sätt igång gigantiska sirener”

“Varför är det dolt, varför sätter de inte igång gigantiska sirener när nåt sånt händer”, frågar sig Storkaas.

ANNONS

Exempelvis borde det gå ut ett VMA, viktigt meddelande till allmännheten, tycker han – som när det brinner i en fabriksbyggnad exempelvis.

Dessutom borde strandbaden testas oftare, eftersom testerna sällan görs direkt efter ett utsläpp, menar han.

Men Stockholms stads miljöförvatlning som har hand om stränderna och mäter om deras utsläpp drabbar någon badplats exempelvis, slår ifrån sig kritiken:

“Inga problem i vår kommun”…

“Det finns inga officiella badplatser i närheten av Henriksdal. I alla fall inte på Stockholms sida av kommungränsen”, skriver kommunens tjänstemän i ett mejl till Dagens PS.

Andra badplatser som ligger nära utsläpp är Örnberget, 700 meter bort. Men de har haft tjänligt vatten vid alla provtagningar. Och Mälarhöjdens badplats i närheten har inte heller haft någon avrådan från bad:

“I övrigt har alla resultat varit tjänliga. Det finns inga officiella badplatser i närheten av Henriksdal. I alla fall inte på Stockholms sida av kommungränsen”, skriver Miljöförvaltningen i sitt mejl.

Dagens PS har sökt miljöförvaltningen i Stockholms Stad för en intervju.

Läs mer om Mälaren:

ANNONS

Vattenparken som ska rena Mälaren (Dagens PS)

Bill Gates drack avloppsslam (Dagens PS)

Studie – köttbakterier leder till smitta (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]