Dagens PS

Australien trotsar globala utsläppsmål

Australien vill följa sin egen väg när det gäller utsläppen. Foto: Veeterzy/Unsplash
Australien vill följa sin egen väg när det gäller utsläppen. Foto: Veeterzy/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 okt. 2020Publicerad: 29 okt. 2020

Allt fler länder ansluter sig till listan som ska vara koldioxidneutrala till 2050. Men nu säger Australiens premiärminister Scott Morrison att han inte tänker följa andra länders klimatmål. Trots att många av länderna på listan är Australiens största exportpartners.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många länder ser pandemin som ett sätt att sadla om. Denna gång genom att skära ner sina utsläpp och samtidigt bilda nya hållbara jobb. Men inte Australien, som fortfarande har ena kängan nedkörd i sina enorma kolfyndigheter. Samtidigt är landet exportberoende, av bland annat fossila bränslen som kol. Det verkar dock inte bekymra Scott Morrison.

“Jag är inte bekymrad över våra framtida exporter,” sa premiärministern i ett uttalande under onsdagen, enligt Sydney Morning Herald.

“Australien skapar våra egna regelverk här. De kommer inte skapas i Storbritannien, i Bryssel, eller i några andra delar av världen”.

Andra lovar att vara klimatsmarta 

Uttalandet kom samtidigt som många av Australiens största handelspartners, som Japan, Storbritannien och Sydkorea har sagt att de ska blir CO2-neutrala inom 30 år. Kina, som länge har varit ett av Australiens största importörer av kol, har lovat att man ska vara klimatneutrala 2060.

Sammanlagt står de fyra ländernas handel med Australien för 310 miljarder AUD, och de fossila källorna kol och naturgas står för en fjärdedel av Australiens årliga export, värt 110 miljarder AUD.

Scott Morrison säger sig först och främst vilja skydda arbeten som kan hotas av nedläggning, inom till exempel landets gruvdrift. Men även i Australien har övergången mot hållbara energikällor börjat. Till exempel i delstaten Northern Territory, där världens största solcellspark anläggs.

Samtidigt vill stora exportföretag som Rio Tinto, BHP och multinationella livsmedelsföretag så snabbt som möjligt bli klimatneutrala. Detta, enligt experter, för att undvika saftiga skatter och andra handelsavgifter från länder som redan har satt upp sina klimatmål.

Läs mer: Här byggs världens största solcellspark

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]