Hållbarhet är ett ord som genomsyrar näringslivsdebatten – så också när ärkebiskopen skriver brev om etableringen av en ny gruva utanför Jokkmokk. Den är inte “andligt hållbar”, heter det.
Ärkebiskopen: Gruvetablering inte "andligt hållbar"
Mest läst i kategorin
Ärkebiskop Antje Jackelén och Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, skriver i ett öppet brev till statsministern, näringsministern, kulturministern och miljöministern om en planerad gruvetablering i Gállok, Kallak, utanför Jokkmokk.
”Gruvetableringen i Gállok är inte existentiellt och andligt hållbar”, skriver bland annat biskoparna. De menar att gruvan kräver stora offentliga investeringar samt vållar betydande ekologiska, ekonomiska, sociala och existentiella hållbarhetsförluster.
Att Svenska kyrkan lägger sig i gruvetableringen får dock Sven Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining och tidigare arbetsmarknadsminister, att gå i taket. Han kräver ett möte med ärkebiskopen.
”Innan Du lånat Din och Svenska Kyrkans auktoritet till den ena sidan i en känslig och konfliktfylld fråga hade jag, både som ordförande för Beowulf Mining och som enskild medlem i Svenska Kyrkan, önskat att Du samtalat med oss för att också få vår bild över frågan och framtiden”, skriver Sven Otto Littorin till ärkebiskopen, rapporterar Realtid.
”Beowulf Mining är ett ungt bolag. Vi sitter inte fast i gammal teknologi eller gammal infrastruktur. Tvärtom kan vi, om koncessionen beviljas, göra allt vi kan för att skapa en hållbar gruvverksamhet i världsklass, både för att se till att det finns järn för den gröna järn- och stålproduktion som nu planeras i Norrland, och för att skapa förutsättningar för hundratals nya och uthålliga jobb i Jokkmokk; en kommun hårt drabbad av utflyttning och ekonomiska motgångar”.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.