Dagens PS

Delegation ska bekämpa arbetslivskriminalitet

Eva Nordmark (S)tillsätter delegation mot arbetslivskriminalitet.
Eva Nordmark presenterar politiska förslag om jobben inför partiets kongress i november. Nu tillsätts en delegation mot arbetslivskriminalitet. (Foto: Anders Wiklund / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 28 sep. 2021

För att bättre komma åt grov arbetslivskriminalitet i företag inrättar regeringen en nationell delegation med ledamöter från arbetsmarknadens parter.

Arbetskraftsexploatering, ekonomisk brottslighet, bidragsbrott, brott mot utlänningslagen och brott mot arbetsmiljöregler är exempel på brottskategorier som regeringen vill hjälpa stävja med sin nya delegation, skriver Dagens Nyheter.

På en pressträff på måndagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen nu kommer att tillsätta en delegation som bland annat ska komma åt utnyttjande av utländsk arbetskraft.

“Vi har aktörer inom flera branscher som har satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft. Ibland finansierar vinsterna från detta den grova organiserade brottsligheten”, säger arbetsmarknadsministern.

Delegationen som ska arbeta mot arbetslivskriminalitet kommer att ha representanter från arbetsmarknadens parter.

För att bekämpa fusk och brottslighet i arbetslivet kommer reglerna för arbetskraftsinvandringen att ses över, enligt Nordmark.

Ola Pettersson blir ordförande i den nya delegationen, han beskriver arbetslivskriminaliteten som en stor och växande brottskategori.

“Det handlar om att det ska vara schyst konkurrens men också om att värna skatteintäkter för alla svenska skattebetalare”, säger han till Dagens Nyheter.

Läs också:

S backar från ISK-tak: “Lättnad för alla sparare”
Ibrahim Baylan letar fusk med korttidsstödet

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]