Dagens PS

Aktivister vann rättsfall – Shell måste sänka utsläpp

Shell utsläpp
Aktivister jublar vid domstolen i Haag efter att Royal Dutch Shell dömts att sänka sina utsläpp kraftigt. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

En domstol i Nederländerna har avgjort att oljebolaget Royal Dutch Shell måste sänka sina utsläpp av koldioxid med 45 procent till 2030.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare berättat så stämdes oljebolaget Royal Dutch Shell av miljögruppen Milieudefensie, den nederländska grenen av Friends of the Earth International.

Miljögruppen argumenterade i rätten att Shell bryter mot mänskliga rättigheter genom att extrahera fossila bränslen och underminera Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till maximalt 1,5 grader celsius.

Nu har domstolen i Haag, Nederländerna avgjort målet – och det blir en hård dom för oljejätten. De döms till att sänka sina koldioxidutsläpp med 45 procent till 2030, jämfört med 2019 års siffror. Shells nuvarande plan är att sänka utsläppen med 20 procent till 2030 och 45 procent till 2035 – men nu måste bolaget alltså revidera sin strategi för att leva upp till domslutet.

”Det är utan tvekan ett viktigt rättsfall. Inte bara för att den riktar sig direkt mot ett så stort oljebolag utan också indirekt attackerar hela oljeutvinningsindustrin”, sa Eric De Brabandere, professor i internationell rätt vid universitetet i Leiden, Nederländerna till Bloomberg inför domslutet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är rättsfallet som tvingar Shell att sänka sina utsläpp första gången som aktivister tagit ett stort energibolag till rätten för att tvinga dem att ändra sin klimatstrategi.

Läs mer: Oljejätten Shell i domstol om klimatförändringar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]